Längdskidor

Andrew Young svårt skadad i masskraschen

Av: 

Simon Norberg

Anna Rydén

Andreas Käck

SPORTBLADET

FALUN/STOCKHOLM. Banan i Falun fortsätter att skörda offer.

I herrtävlingen fick Andrew Young föras med ambulans till sjukhus efter en masskrasch.

”Om du vill uppleva det själv. Hoppa ut ur din bil i en trästolpe i 42 km/h”, skriver britten på Twitter.

Aleksandr Bolsjunov tog ännu en seger i världscupen efter att ha avgjort loppet med ett ryck en bit från mål i herrarnas masstart i Falun. Detta trots att han var involverad i en masskrasch under loppets gång. I ledning råkade ryssen köra på Andrew Musgraves skidor, varpå båda föll omkull.

Och de var långt ifrån ensamma om att krascha.

Förd till sjukhus

Banan i Falun skördade nämligen flera offer. Allra värst gick det för britten Andrew Young, som fick föras akut till sjukhus efter en våldsam krasch där han flög rakt igenom reklamskyltarna, ut för banan.

Till en början befarade det brittiska teamet att Young hade brutit lårbenet. Men vid 17.30-tiden meddelade tränaren Jostein Vinjerui att så inte är fallet och VM-drömmen lever.

– Det är inte brutet, men väldigt mörbultat.

– Han hade stor smärta när han lades in i ambulansen. Vi fick inte följa med in på sjukhuset på grund av covid. Så vi ska försöka få hem honom till Trondheim, där han bor, så fort det bara går, säger Storbritanniens tränare Jostein Vinjerui till Sportbladet.

Var det farligt att starta i dag?

– Med facit i hand kan man säga att det var farligt. Med så hög fart och så många åkare hade man kunnat förutse det. Jag tycker de kunde ha haft bättre säkerhet runt åkare. De har bara ett plank som skydd. Nu får vi bara hoppas att det är ett bra benbrott, om det nu är det. Det blir nog att sikta mot OS i stället för VM för honom. Vi tappar 33 procent av vårt landslag i dag, suckar Vinjerui.

På kvällen Twittrar sedan Andrew Young själv om dagens incident.

”Jag har definitivt haft bättre dagar. Lyckligtvis inga benbrott. Men fortfarande en rejäl dos smärta i mitt vänstra ben”, skriver han.

I en senare postning lägger britten upp en bild på sin ”fartmätare.” När olyckan inträffade var farten uppe i 42 km/h.

”Om du vill uppleva det själv. Hoppa ut ur din bil i en trästolpe i 42 km/h”

Burman bäste svensk

Jens Burman blev bästa svensk på en tiondeplats och William Poromaa blev elva. Efteråt var även Poromaa bekymrad över alla krascher.

– Det var ambulans här i går och även i dag. Det är klart att det blir väldigt hårt när det är sån här konstsnö. Blir det isigt krävs det inte mycket för att man ska göra sig illa. Hade man själv ramlat och brutit något hade man varit ganska less, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Längdskidor

LÄS VIDARE

Hyllades av alla – förutom mamma

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Världscupen i längdskidor

Vintersport