Motorsport

”Mästaren av mästarna” ska koras – på is i Sverige

Av: 

Felix Tornberg

SPORTBLADET

Race of Champions körs av de största namnen inom motorsportvärlden.

Nu står det klart att tävlingen för första gången kommer att köras på is – i Piteå.

– Det är så spektakulärt som det kan bli, säger Race of Champions svenske president Fredrik Johnsson.

– Halleluja! Vi har en otrolig och unik vinter i norra Sverige. Det känns fantastiskt att vi nu kan hålla en tävling av världsklass här, säger Tobias Lindfors, ordförande för Pite Havsbad, om beskedet att Race of Champions kommer att hållas i Sverige över de kommande fem åren.

Detta blir första gången tävlingen kommer hit. I Piteå blir även första gången tävlingen körs på is – ute på havet. Längs banan kommer stora läktare att byggas för att åskådare ska kunna avnjuta motorsport av världsklass i det norrbottniska vinterlandskapet.

– En del förare i världseliten har aldrig kört på is innan, så vi blir pionjärer, säger Race of Champions president Fredrik Johnsson.

Körts av Michael Schumacher

Några av de största namnen som kört tävlingen genom åren är Sebastian Vettel, Sebastian Loeb och Michael Schumacher. Race of Champions samlar de bästa inom bland annat Formel 1, Nascar och rallycross. Tävlingen går ut på att ställa dessa mot varandra för att kora mästaren av mästarna.

– Det kommer 15–20 världsstjärnor hit. Minst 16, säger Johnsson om tävlingen, som är tänkt att köras i slutet av januari nästa år.

Stade de France

Tidigare har Race of Champions anordnats på världsarenor som Stade de France och Wembley. En tydlig kontrast gentemot Piteå havsbad.

– Vi diskuterade med andra platser, som Las Vegas, men kände att vi ville köra på snö nästa år. Då kollade vi i Kanada och Österrike, men med Piteå havsbad kände vi direkt att detta var det absolut bästa alternativet, förklarar Johnsson.

Vill slå Gyllene Tiders siffror

Förhoppningen är att tävlingen ska skapa över 100 nya arbetstillfällen i Piteå. Tävlingen är tänkt att hållas i en ”champions village”, med Pite Havsbads anläggningar som samlingspunkt. Då kan de tävlande leva i en covid-säker bubbla, samtidigt som åskådare kan följa tävlingarna från hotellens inomhusmiljöer.

Den andra förhoppningen är tävlingen ska resultera i ett nytt publikrekord i Norrbotten.

– Det gamla rekordet slogs när Gyllene Tider var här. Då kom 13 500 personer. När Race of Champions kördes i Paris kom 64 000 människor, säger Tobias Lindfors och fortsätter:

– Vi hoppas på liknande siffror. Det är inte ytan som är problemet – det är pandemin.

Deltagarna kommer att presenteras löpande när det börjar närma sig tävlingsstart.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Michael Schumacher

Sebastian Vettel

Piteå

Rallycross

Formel 1