Amanda Zahui

Amanda Zahui om EM-nobben: ”Missat mycket för hälsan”

Av: 

Felix Tornberg

SPORTBLADET

Svenska basketstjärnan Amanda Zahui ingår inte i den trupp som ska spela EM i sommar.

På en presskonferens under fredagen berättar hon varför.

– Jag har missat mycket på grund av min hälsa. Jag vill inte slita av min hälsena, säger Zahui.

Amanda Zahui har spelat i det svenska basketlandslaget sedan hon var 13 år gammal.

Men sommarens EM blir ett litet avbrott från landslagskarriären. Det meddelade hon under en presskonferens under fredagen.

– Detta skulle bli ett kul år med landslaget, och det suger att det blir så här. Det är inte ett hejdå, utan att komma tillbaka starkare och bättre och spela fler turneringar, säger Zahui.

Förbundskapten Marco Crespi är besviken men förstående för beslutet.

– Jag hade kunnat säga några fula italienska ord om detta, för jag är väldigt ledsen. Men man måste förhålla sig till verkligheten. Amanda säger alltid vad hon känner och tycker, och för det älskar och respekterar jag henne, säger Crespi.

”Inte gått som planerat”

Beskedet har med hennes fysiska status att göra. Hon beskriver det senaste året som tufft, då hon drabbats av covid-19, inflammerad hälsena och brutet kontrakt i Ryssland. Hälsenan var till och med på väg att gå av.

– Jag har rehabat nästan varje dag för att komma tillbaka till landslaget. Tyvärr har det har inte gått som planerat, säger Zahui vidare.

För att komma tillbaka i fullt slag var hon tvungen att välja bort en av de många tävlingar hon var tänkt att delta i under året.

Det blev EM i Valencia.

– Jag vill inte slita av min hälsena. Det är många tävlingar nu, och det är första gången jag tar ett steg tillbaka sedan jag började spela i landslaget, säger Zahui.

Kritiken: ”Inte jämställt”

Därmed är hon inte med i den trupp som presenterades under fredagen. Bland annat saknas även Farhiya Abdi, som tidigare meddelat till SVT att hon inte tänkt delta i mästerskapet.

– Vi såg att hon varit ute i media och sagt att hon inte ville spela EM i media. Vid tidpunkten hade vi inte diskuterat det med Fariyah överhuvudtaget. Därför såg vi aldrig en anledning att diskutera det eftersom hon själv gick ut och sa att hon inte tänkte spela, säger Svenska Basketförbundets generalsekreterare Fredrik Joulamo.

Har ni pratat med henne om anledningarna bakom uttalandena?

– Vi har haft en dialog. Jag har en god relation med henne, och alltid pratat mycket. Vad de diskussionerna har handlar om stannar mellan oss, men det är uppenbart att hon haft för avsikt att inte delta med landslaget just nu. Det får vi ha respekt för, säger Joulamo.

Joulamo ställer sig kritisk mot beslutet att lägga EM och OS under samma sommar för dambasketen. Detta då flera spelare då är aktuella för Euro League, WNBA, EM och OS under ett par intensiva månader.

– Många spelare deltar i alla för att komma upp i goda ersättningar. Det belyser att basketen inte är jämställd och att damerna inte har samma förutsättningar som herrarna, säger han.

Truppen i sin helhet hittar du i faktarutan nedan.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Skidornas senaste offer: ”Förstod att något inte stod rätt till”

ÄMNEN I ARTIKELN

Amanda Zahui

Basket