Mikael Stahre klar för IFK Göteborg

Sarpsborg: ”Han längtade hem till familjen”

Mikael Stahre, 45, är klar för en återkomst i IFK Göteborg.

Tränaren presenterades under onsdagskvällen.

– Jag är väldigt hungrig på nya framgångar med Blåvitt, säger han.

45-årige Mikael Stahre tränade IFK Göteborg mellan 2012 till 2014 och var bland annat med om att vinna Svenska cupen med kamratklubben.

Nu återvänder han något oväntat till klubben

Fotbollskanalen rapporterade tidigare i dag att 45-åringen förhandlade med Göteborg om att ta över som tränare i stället för Roland Nilsson. Runt 19.00 på onsdagskvällen fick så Nilsson sparken och en timme senare kom bekräftelsen att Stahre tar över. Han har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till och med 2024.

– Jag är sjukt laddad att komma tillbaka till Kamratgården för att göra jobbet som krävs, säger han i ett pressmeddelande.

2012 när Stahre anställdes av Blåvitt var Håkan Mild sportchef. I dag är han klubbdirektör.

Nöjd med övergångssumman

Ett storsatsande Göteborg har haft en tung vårsäsong och bara vunnit en av åtta matcher under Nilssons ledning och placerar sig på en tiondeplats i allsvenskan med nio inspelade poäng.

Stahre kommer närmast från uppdraget som huvudansvarig för norska Sarpsborg, där han varit sedan 2020. I fjol blev det en 13:e plats i den norska högstaligan. Räknar man in slutet av fjolårssäsongen hade Sarpsborg 13 raka matcher utan seger, sex förluster och sju oavgjorda, innan Tromsö besegrades för några dagar sedan.

– Vi fick en specifik förfrågan från IFK Göteborg i måndags om möjligheterna att ta Micke Stahre. Sedan dess har det förhandlats innan vi nu har kommit överens om en övergångssumma som vi är nöjda med, säger Sarpsborgs sportchef Thomas Berntsen i ett uttalande.

Haft familjen i Göteborg

Den norska klubbens ordförande Hans Petter Arnesen säger till Sarpsborg Arbeiderblad att Stahres familjesituation inte heller var optimal.

– Det har varit jobbigt för honom att ha familjen i Göteborg under de förhållanden vi levt under sedan den 12 mars i fjol. Med det i åtanke ville inte vi stå i vägen när Micke ville hem. Då tänkte vi på människan Mikael Stahre och inte bara fotbollstränaren.

Arnesen medger att svenskens resultatrad inte heller varit något vidare under hans 1,5 år i klubben.

– Det är något vi pratat om mycket tillsammans. Handlar det om att vi tagit med oss de svaga resultaten från tidigare in i Stahres tid hos oss? Är inte spelartruppen tillräckligt bra? Vi ställer samma frågor som ni gör.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.