Månadens lag i elitserien: november

Serien haltar med lag som har spelat fyra matcher och lag som endast har spelat en.

Men elitseriens första kalendermånad är genomförd.

Här är Sportbladets Månadens lag.

Se alla mål från elitserien i bandy här!

Målvakt

Kimmo Kyllönen, Vänersborg:

Världsmålvakten, kanske elitseriens bästa i konkurrens med AIK:s Andreas Bergwall, har spikat igen under säsongens tre inledande matcher. Tillsammans med försvarsgeneralen Simon Blomqvist har Vänersborgsförsvaret stängt dörren bakåt.

Med ett helt annat pondus och självförtroende har Vänersborg gått från att släppa in 4,2 mål i snitt per match ifjol till att vara seriens målsnålaste lag bakåt. Under inledningen har Vänersborg sänkt denna siffra till 2,33 mål i baken och den finske landslagmålvakten är en stor del i det.

Kimmo Kyllönen tar plats i månadens lag.
Kimmo Kyllönen tar plats i månadens lag.

Försvar

Ludvig Johansson, Villa Lidköping:

24-åringen tar kliv efter kliv varje säsong och imponerar i guldfavoritens defensiv. Trygg, säker och kraftfull i sitt spel i defensiven, men visar även på en stor trygghet med bollen. Att Villa här har en framtida storback är det ingen tvekan om, men frågan är var gränsen dras?

Simon Blomqvist, Vänersborg:

Vänersborgs lagkapten är precis den ledare laget behöver just nu. Har bara vuxit i rollen sedan han fick ta över bindeln från Joakim Hedqvist i fjol och spelar en väldigt stor roll i det självförtroende som finns i försvaret just nu. Något som saknades och var en stor del i att säsongen gick som den gick i fjol.

Joakim Johansson, Vänersborg:

Den hårdskjutande backen är kanske inte den mest sevärda och spektakulära som spelar i elitserien. Är med sitt skott alltid ett hot i offensiven på fasta situationer, något han visade prov på direkt i premiären när han stänkte in en viktig hörna mot Motala.

Ytterhalvor

Albin Airisniemi, Sandviken:

En av de spelare i elitserien som störst krav på sig sett till de stora kliv han tog under fjolårssäsongen. Och som han har tagit för sig i utrymmet som lämnats efter Erik Säfström. En spännande spelare som väldigt gärna utmanar i offensiven vilket även har visat sig i poängproduktionen. Kommer med stor sannolikhet att vara en av de spelare de snackas väldigt mycket om under säsongens gång.

Tobias Nyberg, AIK:

En spelare som stortrivs i den nya tillvaron. Visst tog han stort utrymme i Vetlandas offensiv också, men i AIK behöver han inte anstränga sig lika mycket för att det ska ge resultat. Förväntades försvinna något i ett stjärntätt AIK, men har snarare växt för varje match och nog kommer han att fortsätta på samma väg även i fortsättningen.

Mittfällt

Martin Karlsson, Villa Lidköping:

Kanske planens bästa spelare i premiären borta mot Edsbyn och har fortsatt att leverera sedan dess. Villa Lidköpings lagkapten dominerat mittfältet oavsett motstånd och är faktiskt lagets näst bäste målskytt efter Christoffer Edlund just nu. Har varit fullkomligt strålande och visar inga tecken på att vara på väg att sluta med det.

Daniel Berlin, Sandviken:

Hyllats som den viktigaste spelaren i sitt lag i elitserien och har fullkomligt burit Sandviken på sina axlar. Har stora förväntningar på sig och har uppfyllt dessa på ett sätt bara Sandvikens lagkapten kan. Blandar enormt slit med rent bandygodis och är en stor anledning till att Sandviken inlett säsongen med tre raka segrar.

Sandvikens Daniel Berlin.
Sandvikens Daniel Berlin.

Robin Öhrlund, Edsbyn:

Att säga att Robin Öhrlund blommat ut i Edsbyn skulle vara rent av felaktigt, men som han lyser i sin nya tillvaro. Njuter av den frihet han får då han i stället för att fokusera så mycket på defensiven som han tvingades göra i Vänersborg nu kan bli ett allt större hot i offensiven.

Förutom att hitta storebror Jesper, som också leverat på en ny nivå i sin nya tillvaro, så skulle man kunna tro att han varit en del av de regerande mästarna i tre säsonger.

Anfall

Christoffer Edlund, Villa Lidköping:

Efter en någon blygsam premiär målmässigt blixtrade han till. Först blir han matchavgörande med ett hattrick i hemmapremiären mot Motala (vinst 6–3) och sedan har han total show i mot Bollnäs och spottar in fem mål vilket mycket väl hade kunnat bli fler, men blev stoppad av både målram och en duktig Bollnäsmålvakt.

Leder nu skytteligan på sina nio mål på tre matcher.

Erik Pettersson, AIK:

Månadens spelare? Snudd på. Efter en knackig försäsong höjdes det många ögonbryn. Är han verkligen så bra som det sägs?

Sedan var det som om han klickade på en knapp och Erik Pettersson spelade bandy som om han var ensam på isen. De andra var endast åskådare som fick äran att dela isen med 25-åringen.

På två matcher (missade Bollnäs borta på grund av corona) har gjort elva poäng, fem mål och sex assist, och då är han ännu inte uppe på sin högstanivå, menar man från AIK-håll.

Erik Pettersson har fått en smakstart i AIK.
Erik Pettersson har fått en smakstart i AIK.

Tränare

Magnus Muhrén, AIK:

Det stora snacket gällande AIK har varit att de måste få ihop spelet och att stjärnbyggets alla egon ska komma överens för att laget ska kunna nå sitt mål. På försäsongen såg det ut som att spelet hackade lite och att något verkade saknas, men i premiären var det som bortblåst.

Muhréns mannar klev ut i derbyt mot Hammarby och spelade totalbandy och matchen var avgjord på 30 minuter. Visst att poängtappet mot Bollnäs kanske var en minusräkning, men att få med sig en poäng från Sävstaås när det spelades vattenpolo snarare än bandy med frånvarande stjärnor får anses vara rätt starkt ändå.

Du ser alla matcher i elitserien på Sportbladet Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.