Johanna Skottheims första SM-guld – efter mardrömsåret

PITEÅ. Johanna Skottheim, 27, pustar ut.

Karriärens första SM-guld är mer än bara en medalj.

– När det har varit väldigt dåligt har jag tänkt: Kommer jag någonsin komma tillbaka? Har jag bränt mig för livet?, säger hon.

Det är en strålande glad Johanna Skottheim, 27, som försöker sätta ord på känslorna strax utanför målfållan där hon tog sitt första SM-guld.

Fem träffar på endast 19,5 sekunder i det sista skyttet gjorde att hon kunde defilera in i mål framför tvåan Mona Brorsson och trean Stina Nilsson i masstarten.

– Man ska inte slänga iväg några sekunder i onödan. Det är bättre att njuta lite grann på sista varvet, säger Lima-åkaren om det fjärde skyttet.

Men det är inte segern i sig som glädjer mest.

– Visst, att vinna här en grej, att få ett mästerskapstecken med sig är kul. Men den största vinsten i sig är att komma tillbaka till den här nivån efter den här ganska, eller riktigt dåliga, säsongen jag haft.

”Har jag bränt mig för livet?”

Johanna Skottheim, som har haft problem med överträning, petades från OS och har beskrivit det senaste året som ”en enda lång mardröm”.

– Egentligen började det strax innan jul förra året. Jag har blivit väldigt bränd både fysiskt och mentalt. Jag hade en kropp som inte riktigt fungerade. Man vill väldigt mycket och så går det inte. Då blir man väldigt frustrerad och återhämtningen fungerar inte så bra, säger hon.

Har du varit orolig över att inte komma tillbaka?

– Ja. I perioder när det har varit väldigt dåligt har jag tänkt: Kommer jag någonsin komma tillbaka? Har jag bränt mig för livet? Har jag passerat min topp? Jag har haft väldigt mycket ångest på ett sätt, att jag har gjort någonting väldigt dumt när jag pressar mig själv över en gräns jag egentligen inte vill korsa. Men jag har lärt mig oerhört mycket. Jag står här i dag som svensk mästare, det ska jag njuta av.

Och det gör hon.

– Det har inte alls varit bra. Men vi tänker inte på det längre. Spiralen pekar uppåt!

”Många som är glada för min skull”

Under intervjun gratuleras hon av förbipasserande konkurrenter.

– Det är kul för det är så många som är glada för min skull. Alla här vet hur jag har haft det senaste året. Jag tror att många delar glädjen med mig.

Nu ska hon fira med tårta – och ringa hem till föräldrarna.

– Pappa har corona, så han kunde tyvärr inte vara här. Det är jättetråkigt, för jag tror att både han och mamma gärna hade varit här. Men de fick följa det på tv, säger Johanna Skottheim.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.