Bikinikravet slopas: ”Ett steg i rätt riktning”

Det norska damlandslaget i beachhandboll har länge drivit frågan om att slopa bikinikravet för kvinnor när det vankas match.

Nu har man äntligen fått gehör.

Det internationella förbundet IHF slopar officiellt kravet – men reglerna ser fortfarande olika ut för män och kvinnor.

– Det var hög tid för detta, säger norska förbundsordföranden Kåre Gier Lio till VG.

Norges damlandslag i beachhandboll har varit väldigt framgångsrika under åren. Men utanför plan har man bedrivit en annan kamp, mot det internationella förbundet.

Flera norska röster har höjts över förbundets krav på att kvinnor ska bära bikini vid match. Nu har frågan röstats om – och regeln är nu slopad.

– Detta är ett steg i rätt riktning, säger norska förbundsordföranden Kåre Gier Lio till VG.

Fick böter på 15 000

Regeln har varit ett hett ämne länge inom beachhandbollen. Flera röster har höjts under året, och Norge har till och med strejkat mot bikinikravet.

När laget tog sig till bronsmatchen i sommarens EM stred man mot reglerna, och spelade matchen i korta shorts istället för bikiniunderdelar.

Spelarna bötfälldes med knappt 15 000 kronor var.

Det norska förbundet backade sina spelare, och lade fram en motion till det internationella förbundet i början av oktober om att regeln skulle slopas.

Efter måndagens omröstning står det nu klart att regeln är borttagen – men inte helt.

Fortfarande inte samma dresscode

Trots att förbundsordföranden Gier Lio är nöjd med beslutet ifrågasätter han de nya reglerna. Kvinnor ska enligt de nya reglerna ha samma överdel som männen, men shortsen skiljer sig fortfarande åt.

Kvinnornas shorts får inte täcka mer än halva låret, samtidigt som männens shorts får vara längre – upp till en decimeter från knäskålen.

– Man kan fortfarande undra varför shortsen inte är samma. Det har jag dessvärre inget svar på, säger Gier Lio.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN