Ingemar Stenmarks krav för att delta i kändistävlingen

Publicerad 2021-08-16

Ingemar Stenmark sa direkt ja när han fick frågan om att delta i kändistäta Race of Champions i Piteå i februari nästa år.

Kravlistan var heller inte speciellt stor.

– Han ville bara ha bra dubbdäck, säger arrangören Fredrik Johnsson till Piteå-Tidningen.

Att Ingemar Stenmark är en av Sveriges absolut största idrottsmän genom alla tider råder det ingen tvekan om.

När den timide norrlänningen summerade sin alpina karriär kunde han blicka tillbaka på ett välfyllt prisskåp innehållandes bland annat två OS-guld, fem VM-guld och tre världscuptitlar. Addera 86 världscupsegrar – något ingen än i dag lyckats tangera – på det.

Nu vid 65 års ålder har Stenmark inlett en annan karriär. Alpinlegendaren har på senare tid börjat intressera sig för motorsport – när han bodde i Monaco kollade Stenmark på en hel del Formel 1 – och har tävlat några gånger som racerförare.

Sina två första race genomförde han i somras på klassiska Anderstorp i Småland.

Liten kravlista

Till vintern är det dags igen. När arrangemanget Race of Champions går av stapeln i Piteå finns Stenmark i startfältet i kändistävlingen.

Arrangören Fredrik Johnsson berättar för Piteå-Tidningen att det inte behövdes någon övertalningskampanj för att övertyga 65-åringen att ställa upp.

– Han sa ja direkt, det var inget snack om det, berättar Johansson för tidningen.

Stenmark tävlar gratis – men har ett enda krav.

– Vi känner ju honom sedan många år tillbaka och när jag hörde av mig sa han ju: ”Jag såg er på Sportnytt, Fredrik. Skitkul att det ska komma till Sverige. Jag är jättegärna med. Men lova mig att du ger mig bra dubbdäck, bara.”

I huvudtävlingen, som körs parallellt med kändistävlingen, är hittills Travis Pastrana, Tom Kristensen, Johan Kristoffersson, Petter Solberg, Oliver Solberg och Mattias Ekström presenterade.

Oliver Solberg.