WTA slopar alla tävlingar i Kina

Agerar efter Peng Shuai-skandalen

WTA agerar efter Peng Shuai-skandalen.

Damtennisens tour väljer att ställa in alla tävlingar på kinesisk mark.

”Det som har hänt är oacceptabelt”, säger högste chefen Steve Simon.

Tennisorganisationen WTA uttrycker fortsatt oro för Peng Shuais välbefinnande och väljer nu att agera med full kraft genom att stoppa samtliga turneringar på kinesisk mark.

Det var för snart en månad sedan som den före detta superstjärnan försvann spårlöst efter att ha anklagat en toppolitiker för sexuella övergrepp. Först två veckor senare kom det första livstecknet från Peng Shuai i form av ett videoklipp där hon sågs skratta i samband med en middag i sällskap av sin tränare och nära vänner.

”Kan inte låta det hända”

Men WTA menar att det är långt ifrån bevisat att Peng Shuai de facto är i säkerhet väljer nu alltså att markera mot Kina.

”Om folk på maktpositioner tillåts undertrycka kvinnors röster och sopa anklagelser om sexuella övergrepp under mattan så skulle själva fundamentet som WTA grundats på – jämställdhet för kvinnor – drabbas av ett enormt bakslag. Jag kommer inte och kan inte låta det hända WTA och våra spelare”, säger ordföranden och vd:n Simon Stone i ett uttalande.

”Djupt oroad”

WTA har i flera års tid haft flera stora tävlingar i Kina, bland annat i Shenzhen och i Hong Kong. Och även om det innebär en ekonomisk smäll så anser Steve Stone att man måste agera i frågan.

”Vi kan omöjligt låta våra aktiva tävla i ett land där Peng Shuai inte tillåts kommunicera fritt och till synes blivit pressad till att dra tillbaka sina anklagelser om sexuella övergrepp. Men tanke på det rådande läget är jag också djupt oroad över de risker som alla våra spelare och vår personal skulle utsättas för om vi hade arrangerat tävlingar i Kina 2022”, säger Simon Stone.

Beslutet stöttas av Sverigeettan Rebecca Peterson.

– Men med tanke på situationen känns det som ett bra alternativ med tanke på... ja, där mänskligheten kommer i första hand, säger hon till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN