Stina Nilsson

Nilsson om helt nya utmaningen: ”Jag försöker ta in det”

Av: 

Linn Nordström

SPORTBLADET

Stina Nilsson ska tävla inför publik för första gången som skidskytt.

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz har försökt att förbereda 28-åringen på den helt nya utmaningen på skyttevallen.

– Han tog ett samtal med mig och sa ”Vi är i Sverige och publiken kommer reagera på alla skott”. Jag försöker att ta in det, säger Stina Nilsson.

Förra året gjorde Stina Nilsson debut som skidskytt inför tomma läktare och med total tystnad på skyttevallen. När det nu är dags för världscupspremiären i Östersund kommer Nilsson mötas av raka motsatsen. Hemmapubliken är tillbaka på läktaren bakom skyttevallen och tusentals kommer låta varje gång ett skott träffar eller bommar. Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz har försökt att mentalt förbereda sin adept.

– Han kom på det efter tävlingen i Idre och sa till mig ”Fasiken Stina det här är ju första gången för dig med publik”. Han tog ett samtal med mig och försökte mentalt förbereda mig, säger skidskyttestjärnan.

Går det att förbereda sig, har ni haft några ljudeffekter på träningarna?

– Vi har pratat om det och Jean-Marc var tydligt med att ”Vi är i Sverige, publiken kommer reagera på alla skott bara så att du vet det”. Så jag försökte ta in den tanken och förbereda mig inför det. Jag är informerad och vet vad som kommer ske, säger Nilsson.

”Vet inte vad det är jag står inför”

Skidskytte är en väldigt populär publiksport och skidskyttepubliken brukar få beröm för sitt ljudliga engagemang på tävlingar och inte minst när hemmaåkare intar skyttevallen.

– Jag vet inte vad det är jag står inför, för jag har aldrig gjort det förut. Men jag tycker att det ska bli ett väldigt spännande inslag, säger 28-åringen.

I slutet på mars gjorde Stina Nilsson en succédebut i världscupsavslutningen i Östersund och hon ser fram emot att få tävla på den stora scenen igen.

– Jag är taggad, nyfiken och förväntansfullt. Jag har skjutit in mig på vallen här i Östersund efter vårt läger i Idre och hunnit julpynta i lägenheten så jag är redo, säger Nilsson.

Skidskytte i helgen på SVT. Lördag: Distans, damer 11.15. Distans, herrar 15.00. Söndag: Sprint, damer 11.00. Sprint, herrar 13.45.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stina Nilsson

Skidskytte

Hanna Öberg