Frida Karlsson och Ebba Andersson: ”Får tro vad de vill”

Svenskorna slår tillbaka mot norska utspelen

Norska experter har påstått att svenskornas jakt på Therese Johaug blir kostsam och är utom kontroll.

Nu slår Ebba Andersson och Frida Karlsson tillbaka mot utspelen.

– De får skriva vad de vill och tro vad de vill, säger Frida Karlsson.

När Ebba Andersson och Frida Karlsson mötte media under torsdagen i Stockholm såg de båda ut att må riktigt fint.

De går in i en OS-säsong och som så ofta tidigare är suveräna Therese Johaug den främsta konkurrenten.

De svenska distansstjärnorna har tagit kliv och sticker inte under stol med att "det hör till" att ligga på gränsen. Frida Karlsson tvingades i somras ta ett steg tillbaka, men är nu tillbaka på banan igen.

– Värdena var avvikande och vi fick dra i handbromsen och jag har sett att värdena börjar peaka tillbaka. Jag har kört tester och sett att standarden nu är som den ska vara för Frida Karlsson och då är det bara att börja gasa igen, säger hon.

Charlotte Kallas presskontakt

I Norge tror dock flera experter att både Frida Karlsson och Ebba Andersson, som drabbades av magproblem under lägret i Frankrike nyligen, riskerar att spränga sig i jakten på Therese Johaug.

– De måste nästan överträffa sig för att kunna utmana henne och då är det inte långt till att de pressar sig själva för hårt och får ett bakslag. De kör för många riktigt hårda träningspass, sa NRK-experten Torgeir Björn nyligen.

I en krönika i Nettavisen har Torbjörn Nordvall, före detta presschef för svenska skidlandslaget och nu presskontakt för Charlotte Kalla, varit inne på samma spår.

"Jag vet att Frida Karlsson och Ebba Andersson är två av flera svenska damer som tar i till bristningsgränsen för att kunna matcha Johaug i vinter. Vid enskilda tillfällen kanske de lyckas, men i ivern och viljan att utmana Johaug drabbas de i det svenska lägret tyvärr ofta av skador och sjukdomar. Det hämmar de svenska damernas utveckling”, skriver han.

Damtränaren Stefan Thomson bemötte nyligen påståendena och sa till Expressen att ledarteamet har "väldigt bra kontroll" vilket fick TV 2-experten i Norge Petter Skinstad att kontra att ”de har inte kontroll”.

– Han (Skinstad) vet verkligen inte hela bilden och därför tycker jag att han egentligen inte behöver uttala sig om det, svarar Frida Karlsson som påpekar:

– Jag tänker inte på henne (Johaug) i min träning, jag tänker på hur jag ska utvecklas. De får skriva vad de vill och tro vad de vill, jag känner mig trygg i det jag gör, det påverkar mig inte att de skriver om mig.

Frida Karlsson har den senaste säsongen ändrat sitt upplägg och kontrollen på allt hon gör är mycket noggrann.

Ebba Andersson tar också hon den norska uppmärksamheten med ro.

– Jag säger att det får i så fall stå för dem. Jag vet vad jag gör på träning för att fortsätta utvecklas och ta kliv framåt och det gör jag oberoende av vad Therese gör eller inte. Så klart att man alltid har ambitioner om att nå så långt som möjligt och som verkligheten ser ut just nu så är det hon som är den som är tuffast att slå. Men jag skulle inte säga att jag lägger upp min träning enbart för att slå Therese, då hade jag var ute och cyklat.

”Vet själv var jag står”

Nordvall är ju också Kallas personliga presschef. Hur ser du på att det är just han som är ute och kommenterar din och Fridas träning och satsning?
– Nej men som jag sa, det får stå för honom. Jag vet inte var han har för inblick i min träning i och med att det är något som jag gärna håller för mig själv. Det hade ändå varit intressant att veta var de har fått sina uppgifter ifrån, för det är inget jag själv har delat med mig av i alla fall..., säger Ebba Andersson.

Frida Karlsson.
Frida Karlsson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.