Rafael Nadal vill se Novak Djokovic spela Australian Open

Emma Gyllestad/TT

Hilda Djupenström/TT

Lasse Mannheimer/TT

Uppdaterad 2022-01-14 | Publicerad 2022-01-10

Tennisstjärnan Novak Djokovic vann i rätten – och får tillbaka sitt visum. Men om han deltar i Australian Open om en vecka är fortfarande oklart.

Rivalen Rafael Nadal tycker att serben ska få spela.

Supportrar till Novak Djokovic som samlats utanför domstolen i Melbourne på måndagen jublar över beskedet.

Den serbiske världsettan har nu återfått sitt visum – efter att sedan i torsdags ha suttit i karantän på ett asylhotell med en utvisningsorder hängande över sig.

Huruvida Djokovic kommer spela i årets första grand slam-turnering är dock fortfarande osäkert.

Kan utvisas ändå

Dels ska han själv bestämma om han fortfarande vill försvara sin titel i Australian Open, som inleds den 17 januari. Dels kan han fortfarande tvingas lämna landet, enligt regeringsadvokaten Christopher Tran.

Tran säger att Alex Hawke, minister med ansvar för bland annat immigration och medborgarskap, har möjlighet att personligen dra in visumet på nytt. I så fall kan Djokovic ändå utvisas, och vidare straffas med tre års inreseförbud.

”Ministern överväger fortfarande frågan och processen är fortsatt pågående”, skriver en talesperson för Alex Hawke i ett uttalande, skriver australiska The Age.

Spanske rivalen Rafael Nadal – som delar grand slam-rekordet på 20 titlar tillsammans med Djokovic och Roger Federer – har tidigare sagt att Djokovic får finna sig i att acceptera konsekvenserna av att inte vaccinera sig.

Nadal stöttar

Men med tanke på domstolens utslag tycker Nadal nu att serben ska få stanna i landet, och spela Australian Open.

– Oavsett om jag delar Djokovics åsikter eller inte, så har rättvisan talat, utan tvekan, säger Nadal till spanska radiokanalen Onda Cero.

Beslutet om att ge Novak Djokovic rätt kom efter det att rätten i en digital förhandling diskuterat gränspolisens beslut att dra tillbaka tennisstjärnans inresetillstånd i Australien.

Djokovics advokater framförde där sina synpunkter – och hävdade att gränspolisen på felaktiga grunder dragit tillbaka tennisstjärnans visum och att Djokovic inför resan till Australien gjort allt man kan tänkas begära av honom för att se till att ha rätt dokumentation med sig.