Så var guldfinalen

SPORTBLADET

Sportbladet.se rapporterade direkt från OS-tennisen matchen game för game

PEKING. Bradgdvändningen uteblev.

Dubbelparet Thomas Johansson och Simon Aspelin föll med 3–1 i set mot Roger Federer och Stanislas Wawrinka – men kan i alla fall vara stolta över ett OS-silver.

Sportbladet.se:s Emil Karlsson var på plats på tennisarenan i Peking och direktrapporterade finalen – game-för-game.

MATCHEN SLUT: Schweiz vinner finalen med 3–1 (6–3, 6–4, 6–7, 6–3).

Tack för att ni har följt min direktrapport.

/Emil

Game 9: Tack och godnatt, Sverige. Federer får två matchbollar och utnyttjar den första.

Game 8: Aspelin håller sin serve. 5–3 till Schweiz i fjärde set. Nu är det vinna eller försvinna för svenskarna. Vi måste bryta Federers serve.

Game 7: Wawrinka håller enkelt sin egen serve. 5–2 till Schweiz i fjärde set. Nu ska Aspelin serva och håller han den MÅSTE Sverige bryta i Federers serve. Fixar vi det här ska jag... Ingenting! Jo, förresten: Jag ska gå fram till Janne Bengtsson på SvD och kräva att han omedelbart lovar Aspelin och Johansson Bragdguldet.

Game 6: Johansson har inga större problem att hålla sin serve och reducerar Schweiz ledning. Schweiz leder nu med 4–2 när Wawrinka ska serva. Det är nu vi har chansen! Ta den!

Jag är nu för övrigt helt säker på att det är SOK:s vice ordförande Tomas Gustafson som flankerar Kung Carl XVI Gustaf. Och om inte mina ögon sviker mig sitter idrotts- och kulturministern Lena Adelsohn Lileroth bredvid drottning Silvia. Kanske värdelöst vetande när Sverige är på väg att torska en OS-final i tennis, men... Ja, nu vet ni i alla fall...

Game 5: Federer håller sin serve och Schweiz leder fjärde set med 4–1. Nu ligger vi kletigt till. Fast är å andra sidan bara ett brake bort...

Game 4: Ajajaj! Aspelin ligger kletigt till och har 15–40 i sitt servegame. En volley i nät senare från Johansson så har Schweiz brutit Aspelins serve. Schweiz leder nu fjärde set med 3–1. Federers tur att serva.

Game 3: Wawrinka håller sitt servegame fram till 2–1 i fjärde set. Samtidigt inser jag att jag har feber. Det är inte alls speciellt varmt här, säger de som sitter i min närhet. Men nu kör vi! Ge oss en bragdvändning!

Game 2: Johansson håller sin serve fram till 1–1 i fjärde set.

Samtidigt får jag reda på att Usain Bolt har slagit nytt världsrekord på 100 meter med tiden 9,69. Smaka på den. Låt den smälta in. 9,69. Det är sjukt!

Game 1: Federer har inga större problem i sin serve – tänkte jag skriva. Men 40–15 blir 40 lika. Schweiz vinner tyvärr gamet ändå och leder fjärde set med 1–0.

TREDJE SET SLUT: Thomas Johansson tar i för kung och fosterland och Wawrinka slår i nät. Sverige reducerar och Schweiz leder nu med 2–1 (6–3, 6–4, 6–7) i set. Vänder Sverige det här kan vi dela ut Bragdguldet redan nu.

7–4 (JAAAAAAAAAAA!)

6–4 (Aspelin slår returen på Federers serve i nät)

6–3 (tre setbollar för Sverige nu!)

5–3 (Serve Aspelin och volley av Johansson – så ska det se ut!)

4–3

Sidbyte

4–2 (Sverige bryter i Wawrinkas serve)

3–2

2–2 (Johansson slår en volley i nät och Schweiz bryter i Aspelins serve)

2–1 (Federer vrålar ”come on” efter att ha dödat bollen)

2–0 (Sverige vinner boll i Federers serve!)

1–0

Tie break: Sverige börjar serva genom Johansson. Jag skriver Sveriges siffror först nu.

Game 12: Nu har jag hittat Kungen och Drottningen på läktarna. Silvia har solglasögon på huvudet och håller i en svensk flagga. Undrar om det kan hjälpa Sverige i tie break. För det väntar nu. Wawrinka tog nämligen sitt servegame blankt. Och vi är ett tie break ifrån att förlora finalen.

Game 11: Sverige går fram till 40–0, men Aspelins nerver är av gummi och svenskarna tappar två bollar. Då... dunkar Aspelin i ett serve-ess. Så ska det se ut! Svenskt stål! 6–5 till Sverige i tredje set. Wawrinkas tur att serva.

Game 10: Tennisgodis när Sverige tar första bollen i gamet. Schweizarna smashar en fyra, fem gånger, men svenskarna returnerar i världsklass. Men vad gör det om hundra år? Schweiz vinner fyra raka bollar och kvitterar tredje set till 5–5. Aspelins tur att serva.

Game 9: Johansson ser till att Sverige går fram till 5–4 i andra set. Kom igen nu gubbar och bryt Federers serve!

Game 8: Wawrinkas serve. Schweiz ligger under med 0–30, men kommer tillbaka och vänder till 40–30. Aspelin dunkar i frustration racket i väggen (inte speciellt hårt, men ändå)... Sverige kvitterar till 40–40 efter att Federer slagit en till synes enkelt volley i nät. Men schweizarna vinner återigen en lång och underhållande boll fram till fördel. Federer slår sedan en avgörande boll mitt på baslinjen och Schweiz vinner gamet. 4–4 nu i tredje set och Johansson ska serva.

Ser för övrigt simmaren Stefan Nystrand på läktaren, om det är av intresse...

Game 7: Aspelin vinner gamet blankt. Noterbart: Domaren dömde serven vid 30–0 som ut, men ”hawk eye” gav Sverige rätt. Bollen var inne, Sverige vann poängen, gamet, och leder nu med 4–3 i tredje set.

Game 6: Federers serve. Schweiz går fram till 30–0 på matchens mest underhållande boll. Johansson lyckas med ett konstslag, men förlorar ändå bollen. Schweiz leder med 40–0, Sverige reducerar till 40–30 – men Schweiz vinner gamet och nu står det 3–3 i tredje set. Aspelins tur att serva.

Game 5: Johansson, som varit säkerheten själv, tappar plötsligt till 0–30. Vänder till 40–30, men tappar till 40 lika. Sverige reder ut stormen med visst problem och går fram till 3–2 i tredje set.

Game 4: Sverige har brakeboll två gånger om – men schweizarna reder ut stormen och kvitterar till 2–2. Psykologiskt tungt. Själv kan jag inte släppa Aspelins servegame. Hoppas bara att han själv kan göra det...

En del svenskar på läktarna, för övrigt – och nu hörs de äntligen, även om schweizarna är mer högljudda. Men jag ser inte till Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. De var ju på rodden tidigare i dag och är kanske här, fastän jag inte har noterat det. Prins Carl Philip har för övrigt lärt mig köra gocart en gång i tiden. Vet inte riktigt vad det har med tennis att göra, men...

Johanssons tur att serva.

Game 3: Fan! Aspelin har två brakebollar, men kastar gamet i sjön. Karln slår två (!) dubbelfel i gamet och tappar det svenska greppet. Schweiz reducerar och Sverige leder med 2–1. Wawrinkas tur att serva.

Game 2: Federer tappar sitt serve-game. Dra mig baklänges! Och det var inget snack heller. Svenskarna bara tog honom rakt upp och ner. 2–0 till Sverige i tredje set. Kom igen nu, Johansson och Aspelin. Låt mig få sätta rubben ”Bragdvändningen”.

Game 1: En del svenskar på läktarna – och nu hörs de äntligen. Bär fram svenskarna till ett guld nu (även om jag tror att det är omöjligt). Men Johansson håller sitt servegame blankt. 1–0 till Sverige i tredje set.

ANDRA SET SLUT: SCHWEIZ LEDER MED 2–0 (6–3, 6–4) I SET

Game 10: Federer går enkelt fram till 40–0. Sverige klarar en boll, men sedan är det serve, volley – och andra set slut.

Game 9: Johansson har, som tidigare, inga problem i sin serve. Men Schweiz leder med 5–4 i andra set och nu har Federer chansen att serva hem setet. Det lär han göra.

Game 8: Wawrinka ligger pyrt till vid 15–40. Men Sverige lyckas inte sätta ditt pricken över i. Schweizarna vinner tre raka bollar och har läge att ta hem gamet. Men Wawrinka slår då ett dubbelfel. Det hjälper tyvärr inte svenskarna. Schweizerostarna reder ut stormen och går fram till 5–3 i andra set. Johansson ska nu serva.

Game 7: Aspelin går fram till 40–0. Tappar en boll och slår sedan ett dubbelfel. Men reder ut läget och reducerar. Schweiz leder med 4–3 i andra set. Det kan bero på att jag är sjukt uppe i varv efter en lång dag, eller att jag är på väg att få feber, men det känns fruktansvärt kvavt i arenan. Jag skrev hallen förut, men det ska nog vara arena eftersom det saknas tak. Men lugn, risken för regn känns minimal. Wawrinka ska serva.

Game 6: Bara för att jag sa det så inleder Federer med att ligga under med 15–30. I ren frustration dunkar han in ett serve-ess som replik. Sverige pressar sedan fram 40 lika två gånger om. Men Schweiz vinner gamet och leder nu med 4–2 i andra set. Aspelin på tur att serva. Håll det här nu för f...an!

Game 5: Den svenska publiken i hallen försöker sig på en ”andra sidan är ni klara”. Det går... Sådär. Lite hackigt som det svenska spelet har varit inledningsvis, typ. Men Johansson verkar på gång och håller sin serve blankt. Schweiz leder andra set med 3–2 och nu ska Federer serva. 4–2 snart, med andra ord...

Game 4: Wawrinka servar. Ligger under med 15–30 och 30–40, men reder ut situationen. Synd! Det känns som att är det någon gång vi ska bryta schweizarnas serve så är det på Wawrinka. Federer känns omöjlig. Schweiz leder andra set med 3–1 och nu ska Johansson serva.

Game 3: Aspelin fortsätter att ha problem i sin serve. Ligger under med både 0–30 och 15–40, men klarar två brakebollar. Förlorar till slut gamet och det känns som att schweizarna lägger fler och bollar på Aspelin, som är det svagare kortet av svenskarna. Schweiz bryter och leder andra set med 2–1. Illa! Hur illa? Jävligt illa!

Game 2: Efter en tung lördag med medaljmissar på Karonen och Nerell samt en bortplockad medalj på Abrahamian är man ju som svensk ganska knäckt. Och inte verkar det gå bättre i tennisen. Federer servar som en Gud och kvitterar till 1–1 i andra set.

Game 1: Bra stämning här i Olympic Green Tennis Centre. Tyvärr hörs de schweiziska fansen på läktarna mest. Och hemma i Sverige verkar i alla fall en tittare vara sur på SVT.

Läsaren Carl Sjöström mejlar:

”Hallå Emil!

Skriv en jävla artikel om hur fruktansvärt dåliga SVT är som sänder guldfinal i en jävla b kanal bara för att visa någon jävla skitfriidrott där vi inte har några svenskar överhuvudtaget'

va fan sysslar dom med!

Jag är riktigt förbannad asså!”

Ja... Tur att ni kan följa matchen här på sportbladet.se då... Thomas Johansson inledde andra set med att hålla sitt servegame. 1–0 till Sverige i andra set.

FÖRSTA SET SLUT: 6–3 TILL SCHWEIZ.

Game 9: Federer har 40–0 efter en kanonad av serve-ess. Svenskarna klarar två setbollar. Men Federer avslutar med att dunka in ett nytt serve-ess. Schweiz vinner första set med 6–3.

Game 8: Häpp, började dagen i Shenyang efter att ha sett damlandslaget i fotboll i går. Sedan 1,5 timmes flyg tillbaka till Peking. Sedan en timmes buss ut till roddtävlingen. Därfefter tillbaka till OS-byn för presskonferens med Ara Abrahamian. Men nu är jag på tennis. Och nu kör vi! Aspelin höll precis sitt servegame med visst problem och nu leder schweizarna med 5–3 och har läge att serva hem setet.

NU ÄR JAG ÄNTLIGEN PÅ PLATS!

/Emil

Först brottning. Sedan rodd. Och sedan svensk presskonferens med Ara Abrahamian i OS-byn.

För en flygande reporter är OS ingen lek.

Emil Karlsson är nu på väg till OS-finalen i tennis, där han kommer rapportera direkt från tennisen.

Fram till dess tar ”hemmadesken” hand om rapporteringen.

Game 7:

Nu måste svenskarna bryta för att ha en chans i första set. Det börjar sådär. Wawrinka vinner första poängen och sätter sedan ett servess. Svenskarna hänger inte med alls och nu ligger man under med 5-2. Det ser mörkt ut.

Game 6:

Johansson servar för Sverige, men har svårt att få in förstaserven. Duon ser stel och trött ut men håller ändå serven till 4-2.

Game 5:

Federer styr och ställer just nu , 30-0 i egen serve. Efter en svensk poäng plockar Federer fram stora bössan två gånger om och Schweiz är uppe i 4-1.

Game 4:

Tre av spelarna har hittills hållit sina servar, dags för Aspelin att visa att han håller för trycket. Han inleder med en säker serve till 15-0, men i nästa boll slår Johansson ut en enkel retur till 15 lika. Efter passivt spel från Sverige har Schweiz två breakbollar, som lyckas redan på den första. Jobbig start för svenskarna, 3-1 till Schweiz.

Game 3:

Wawrinkas tur att serva. Svenskarna snor två poäng i gamet men Wawrinka kan, trots lite nervöst servande, ge Schweiz ledningen med 2-1.

Game 2:

Thomas Johansson servar för Sverige. Vid 15-0 sätter han ett servess med hjälp av Hawkeye, dataprogrammet som kan bedöma om en boll är inne eller utanför linjen. Svenskarna vinner gamet efter vissa problem, 1-1.

Game 1:

Nu är finalen äntligen igång. Schweiz tar första gamet blankt efter lysande servande av Roger Federer, 1-0 till Schweiz.

-.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS