Perssons bragd – vände och vann mot Samsonov

SPORTBLADET

Fantastisk match av 42-åringen

Foto: Jublar Jörgen Persson jublar högt efter vinsten i åttondelen.

Peking/Stockholm. Först underläge med 3–1 i set.

Sedan två matchbollar emot sig.

Då spelade 42-årige Jörgen Persson världsklasspingis, vände och vann med 11-9 i avgörande set mot Vladimir Samsonov.

– Det var länge sedan jag var i så här bra form, säger Persson till sportbladet.se.

OS-karriären såg ut att vara över. Jörgen Persson låg hela tiden efter i åttondelsfinalen mot vitryssen Vladimir Samsonov, men svensken visade en oerhörd styrka.

Han vände och vann över sju set och därmed lever drömmen om den första OS-medaljen vidare för Jörgen Persson. När han slog in matchbollen föll Persson jublande ihop på golvet.

– 1–3 och vändning och man har haft matchbollar emot sig så är man värd att visa lite glädje, säger Persson till sportbladet.se.

Det var när Persson attackerade som han hotade sin motståndare, men det var ändå den tio år yngre Samsonov som styrde tempot i matchen även om det tycktes som om svensken åt sig närmare för varje set.

Fantastisk backhand

I det tredje var han riktigt illa ute vid ställningen 6–9. Då kom han igång med ett fantastiskt backhand-spel och med en fantastisk rak backhand avgjorde han till 11–9.

– Vändningen kom lite i tredje setet. Jag hade varit med i första och andra set, men jag hade stressat lite och varit väl het. Sedan kände jag att jag blev lite mer avslappnad, säger Persson.

Det fjärde setet blev sedan oerhört jämnt, men Samsonov låg hela tiden steget före och tog till slut hem det med 11–13 och vitryssen var bara ett set från seger och han börjde det femte mycket starkt.

Läglig timeout

Vid ställningen 1–4 valde Persson att ta timeout och förbundskapten Erik Lindh fick fart på 42-åringen som gick fram till 8–5. Till slut vann han setet 11–7.

– Jag sa att jag skulle ta det lite lugnt. Spela om poängen i stället för att stressa på och jaga upp mig, förklarar Persson resonemanget i under sin timeout.

I det sjätte setet hade svensken kontrollen från början, men Samsonov vände och vid ställningen 9–8 utbröt det stora kaoset i pingisarenan.

Samsonov slog en boll på kanten. Persson tyckte att bollen träffade sidan och inte kanten. Det hela visades i repris flera gånger. Domaren ville ge poängen till vitryssen, men Samsonov kände att han ville spela om poängen och så blev det. Samsonov vann ändå bollen och hade två matchbollar. Då tände Persson till ordentligt.

Vann på andra matchbollen

Han tog fyra raka bollar och det var 3–3 i set. I det fjärde hade sedan veteranen det psykologiska övertaget och trots att det var jämnt och att Samsonov till och med hade ledningen med 7–6 vände Persson till slut och vann på sin andra matchboll, 11–9.

Setsiffrorna skrevs till slut till 7–11, 8–11, 11–9, 11–13, 11–7, 12–10, 11–9.

Veteran väntar

I kvartsfinalen väntar nu den kroatiske veteranen Zoran Primorac, 39, som precis som Persson gör sitt sjätte OS.

– Det är lite samma spelartyp. Han är öppen i spelet på backhand och har en lite hårdare forehand än Samsonov. Det blir en rätt så lika match. Det gäller att rycka han lite också, säger svensken.

I morgon klockan 08.30 svensk tid jagar Jörgen Persson vidare mot sitt livs första OS-medalj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS