Missbruket blev Stu Ungars död

SPORTBLADET

”Som människa var han misslyckad, men som pokerspelare var han sannerligen ett geni”

Stu Ungar vann miljoner, tog droger för miljoner, förlorade miljoner och beundrades av miljoner. I november är det tio år sedan han dog.

– Som människa var han misslyckad, men som pokerspelare var han ett geni, säger Dan Glimne till Sportbladet.se.

Den 22 november 1998 hittades Stu Ungar död på ett motell i Las Vegas. 45 år gammal lämnade han livet och pokervärlden, förtvinad av sitt 20 år långa kokainmissbruk. Men Stu Ungar var mycket mer än en missbrukare. Han är världens genom tiderna bästa pokerspelare. Ungar vann VM hela tre gånger, placerade sig ”in the money” sexton gånger och kammade dessutom hem 5 stycken Bracelets. Addera även hans tre segrar i dåtidens största turnering, Amarillo Slims Super Bowl of Poker. Det finns pokerspelare som vunnit fler turneringar än Ungar, men det otroliga är att han endast ställde upp i 30 av alla dessa mästerskap under hela sitt liv.

Matematiskt geni

Stu Ungar var ett matematiskt geni och hade samtidigt en nästan övernaturlig förmåga att läsa sina motståndare. Hans liv var som en film. 1980 ställde han upp i VM, utan någon större erfarenhet av pokerspelet Texas Hold`em och vann hela turneringen. Ett år senare var kritiken mot Ungar stor då många menade att han vunnit på tur. Han bevisade dock motsatsen. 1981 vann han sin andra VM-titel och nu förstod folk hur bra Stu Ungar verkligen var.

Lämnade pokervärlden

Efter de två VM-titlarna lämnade Stu Ungar pokervärlden. 80-talet kantades av droger och misär. Det skulle dröja ända till 1997 tills Stu Ungar skulle göra entré i pokervärlden på riktigt. Under poker-VM dök han upp, utan pengar och med ett par små, blåa solglasögon som vilade på hans kokainförtvinade näsa. Någon betalade hans avgift och efter några dagars spel var pokerhistoria skriven. Stu Ungar vann hela turneringen stod för den mest sensationella och fenomenala insats någon någonsin gjort i pokersammanhang. Stu Ungar fick en sista chans och tog den. Men det kunde ha blivit en till VM-titel.

– I VM 1990 samlade Ungar på sig en monsterhög med marker den första dagen, men fördes nästa morgon akut till sjukhus efter att ha tagit en överdos. Kvar blev markerstapeln som under de kvarvarande dagarna överlevde. Stu slutade till slut på en niondeplats som gav honom över 20 000 dollar, säger Dan Glimne och fortsätter:

– Jag har skakat hand med Stu en gång, men det var ett pliktskyldigt handslag. Han flackade med blicken, tittade åt sidan och var inte alls avslappnad. Stu var misslyckad som människa men som pokerspelare var han ett geni.

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker