”Krävs nya idéer”

SPORTBLADET

Glenn Hysén om varför Lagerbäck borde avgå – och varför Zlatan får Guldbollen

Foto: Roger Lundsten
Glenn Hysén och har tagit hem Guldbollen två gånger. Nu räknar han kallt med att Zlatan tar en tredje.

GÖTEBORG. Zlatan Ibrahimovic är given som Guldbollenvinnare, tycker Glenn Hysén.

Konkurrensen är minimal och för att få fart på svenska landslaget efterlyser tv-experten och den gamla mittbacksstjärnan en förändring.

– Jag tycker absolut att Lars Lagerbäck har stannat för länge, säger han.

Rottweilern Alice tränger sig före när Glenn Hysén öppnar dörren. Tiken hälsar nyfiket innan hon söker sig till sin husse.

– De tyr sig ofta till en person och det brukar vara jag som är ute med henne, säger Glenn Hysén.

Familjen Hysén har lämnat huset i Torslanda för en lägenhet i Lunden. Glenn saknar havet, men ser för­delarna med närheten ner till Göteborgs stadskärna.

Men lägenhetsbyte kan bli aktuellt snart igen om sonen Anton, 18 i december, flyttar hemifrån. Både Anton och den äldre sonen Alex, 21 år, ska till England och provspela för Championship-

klubben Doncaster.

Kontakt via pubägaren

Målvakten Alex har inte fått spela i Häcken i år och Anton, som enligt pappa är en kopia av storebror Tobias i Blåvitt, överväger om han ska skriva på ett lärlingskontrakt med Hisingklubbens A-lag eller inte.

– Ägaren till den engelska puben på gatan här nere är från England. En ledare från Doncaster var och hälsade på och såg då killarna i Häckens B-lag och sa åt oss att ta över dem en vecka så får de testa, säger Glenn.

Han ger gärna sina söner råd och hjälper dem vid förhandlingar. Men som kändis – både som före detta landslagsspelare och som tv-expert sedan 18 år – håller han en låg profil som fotbollsfarsa.

– Det skulle bara bli ett himla tjafs om jag sa något, säger Glenn Hysén.

Snacket sköter hustrun Helena. Det är också hon som drar i gång debatten om Guldbollen anno 2008 när vi ses.

”Varför Zlatan?”

– Får jag fråga en sak? säger hon plötsligt. Kan det vara ett år som man inte ger den alls?

– Nej, svarar jag.

– Det var synd, för i år skulle det vara det. Ingen borde få den. Varför ska Zlatan ha den, vad har han gjort i landslaget i år?

– Men det är ju ingen konkurrens, säger Glenn. Därför är Zlatan given. För det han har gjort i Inter.

Diskussionen är i full gång och det är högt i tak, inte bara bokstavligt. Vi avhandlar landslagets skrala EM-resultatet, genomklappningen mot Ryssland – och Lars Lagerbäcks framtid.

– Jag vet inte hur mycket man ska kräva av ett svenskt landslag, de har lyckas i kvalen men när man gjort det fem gånger kanske man ska höja ribban lite och spela lite mer vågat för att gå vidare i en turnering, säger Glenn Hysén som tycker att ett tränarbyte vore på sin plats.

– Absolut. Jag tror att det krävs lite nya idéer. Lagerbäck har gjort det jäkligt bra för att bara kunna den inlästa biten av fotboll, men jag tror att det nästa gång vore bra med en person som varit med själv och spelat på den nivån. Som har lite respekt med sig.

Tror på Thern

Vem är din drömförbundskapten?

– Jag trodde lite på ”Rolle” (Nilsson), men jag vet inte om han är för defensivt inställd. En kille som Jonas Thern skulle kunna vara rätt.

Thern gjorde landslagsdebut 1987. Året efter vann Glenn Hysén sin andra Guldboll.

Heroisk på Wembley

Han gjorde det efter en heroisk insats på Wembley som fick den engelska förbundskaptenen Bobby Robson att ta fram superlativen och brittiska tidningar lekte med rubriker som ”Big Glenn” och ”The king of Wembley”.

Glenn Hysén tonar fortfarande ner sin egen betydelse, hyllar Thomas Ravelli i mål och Rolle Nilsson som sprang så han fick kramp.

– Bara att spela på Wembley var stort. Det jag kommer ihåg dessutom med den resan var att Ravelli, jag och någon mer var på en brasiliansk restaurang på kvällen. Vi var uppe på scenen och sjöng...

Lagt ut krokar

Fotbollsresan har efter karriären i IFK Göteborg x 2, PSV Eindhoven, Fiorentina, Liverpool och Gais fortsatt i tv.

Men expertkommentatorn på Viasat har som bekant blivit förpassad till studiosoffan i år när Glenn Strömberg värvades.

Bättre än förväntat, är Glenn Hyséns summering av det nya uppdraget. Hans anställning med Viasat går dock ut i maj och han är förberedd på att det kan ta slut då.

– Jag har lagt ut lite krokar, säger han.

Genom åren har han bevakat flera av Inters Champions Leaguematcher. Han har sett hur Zlatan Ibrahimovic har förändrats, utvecklats, vuxit som person och spelare.

Men han har också sett hur kollegan Henrik Strömblad förgäves jagat intervjuer efter matcherna.

– Det har varit lönlöst. Mig spelar det ingen roll, men han kanske borde tänka på sina svenska fans som vill höra hans ord om matchen. Han har haft ett stort ego hela

tiden. Det kanske har varit bra eller helt enkelt nödvändigt för hans utveckling. Jag har varit skeptisk, men nu är Zlatan en världsspelare. Han är given som Guldbollenvinnare.