Plockar fram super- dräkten först i OS

avTobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nystrand: ”Det blir mitt trumfkort”

Stefan Nystrand har fortfarande inte tävlat i den nya revolutionerande simdräkten, och tänker inte göra det förrän han kastar sig i OS-bassängen.

– Det blir mitt trumfkort i Peking, säger simstjärnan.

Foto: AFP DDP

Stefan Nystrand var lite knäckt efter vårens EM då han fick storstryk på både 50 och 100 meter frisim av den fenomenale fransmannen Alain Bernard, som då var iklädd den nya supersnabba dräkten. Nu vill svensken återta det mentala övertaget genom att inte visa hur snabbt han kan simma i den så kallade ”laserdräkten” före OS i Peking i augusti.

– Det går inte att underskatta den mentala biten, och jag vill inte simma långsamt i den nya dräkten, säger svensken.

TT: Men behöver du inte testa dräkten?

– Nej, att simma med en dräkt är inget jag behöver öva på, det är ingen ny teknik som behövs. Jag kommer att simma i den nya dräkten under förlägret i Fukuoka, det räcker.

Inflation i världsrekord

Nystrand har varit kritisk till den LZR racer-dräkt, som var huvudförklaringen till varför Alain Bernard och andra dräktsimmare noterade totalt 18 världsrekord under våren.

– Dräkten är gjord i neopren och är extremt vattenavstötande, det var förbjudet att ha det materialet i simdräkterna på 60-talet – men nu är det tydligen tillåtet igen, säger svensken, som tycker rekordinflationen skadat simsporten.

– Nu tänker man bara att ”jaha, det blev världsrekord igen”. Det gör att det inte blir lika spännande med världsrekord i simning som det till exempel är i friidrott.

Nystart med ny start

I stället för dräkttest har Nystrand ägnat våren åt att analysera vad som gick fel under EM i mars – och hittat viktig tid att vinna i startmomentet.

– Jag hade tränat in en felaktig start tidigare. Jag var överrörlig i knäna och fick fel vinkel ned i vattnet. Nu har jag nött in en ny start och tjänar tre tiondelar på bara tio meter. Det var i starten jag förlorade mest tid mot Bernard, sedan simmade jag jämnt med honom, förklarar Nystrand.

I en sport där hundradelar kan vara skillnaden mellan första och fjärde plats kan de tiondelarna bli guld värda i Peking.

Stefan Nystrand går i vattnet för första gången under sommarsäsongen vid Sju kullars trofé i Rom nästa helg, men räknar inte med några topptider då:

– Jag kommer inte vara ett dugg toppad i Rom och kommer att fortsätta köra styrketräning. Jag startar mest för att träna på att tävla, och testa det här med starterna i tävling.

Det är i OS det ska gå fort, och först då spelar Nystrand ut sin dräkttrumf.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Simning