Sommar-OS

OS är över för Klüft: Jag är besviken

SPORTBLADET

Fick bara hoppa tre hopp i längdfinalen

PEKING. I sjukamp hade hon förmodligen försvarat sitt guld.

Efter fiaskot i längdhoppsfinalen ångrar Carolina Klüft inte sitt grenbyte.

– Jag hade inget val, men det tror jag inte att ni förstår, säger hon efter niondeplatsen.

Carolina Klüft.
Carolina Klüft.

Finalen började på sämsta sätt med ett övertramp. Det fortsatte med ett säkerhetshopp på 6,49 som placerade henne på niondeplats.

Inför sista hoppet behövde hon klara 6,59 för att bli en av de åtta som fick fortsätta hoppa. Men Klüft landade tungt, bara 6,42 meter bort, och kunde konstatera att medaljdrömmen var krossad.

– Formen kändes bra. Mentalt kände jag mig otroligt inspirerad, säger hon i den mixade zonen.

– Men jag backade för mycket, började kliva in och fick inte med farten över plankan. När jag inte får med mig farten kan jag inte hoppa långt.

Trodde du på dig själv inför sista hoppet?

– Jag tror alltid på mig själv och ger aldrig upp förrän det är slut. Jag försöker ge järnet ända in i det sista. Jag hoppade 6,70 i kvalet och visste att det fanns i kroppen, men ansatsen funkade inte. Det är trist, men samtidigt en erfarenhet, det är bara att jobba vidare och försöka hitta rytmen.

Klüfts beslut att lämna sjukampen till förmån för längdhopp och tresteg har ifrågsatts av såväl andra svenska deltagare som en majoritet av läsarna på sportbladet.se.

”Inga chockrubriker”

Men Klüft ångrar inte sitt beslut.

– Ni kan inte skriva några chockrubriker. Förutsättningarna är tuffa, man ska hoppa bra i de tre första för att få hoppa vidare. Det är mitt första mästerskap som längdhopperska och jag har skämt bort folk med att jag alltid har framgångar och i dag funkade det inte riktigt. Så är idrotten, säger hon,

– Det är trist, jag är besviken, men idrott har aldrig varit avgörande för mig i mitt liv. Jag kommer inte att deppa ihop, utan ta nya tag redan till Finnkampen. Jag kommer inte att kasta ut möbler från hotellrummet.

Hur påverkar det här din satsning på längdhopp?

– Ingenting. För de flesta går det upp och ner och den här gången gick det ner för mig, men det gör bara revanschlusten ännu större och motivationen starkare.

När Klüft i den mixade zonen får ytterligare en fråga om hon verkligen inte ångrar sitt beslut surnar hon till:

– Nej, jag hade inget val. Jag hade inte stått här annars. Antingen hade jag alternativet att inte vara här alls eller så åkte jag hit och hoppade längd. Och jag är glad över att få uppleva ett till OS.

”Tomt i hjärnan”

– Sjukamp finns inte för mig och det är det jag tror att ni inte förstår. Jag hade inget val, det var slut, finito, tomt i hjärnan, ingen energi, ingen motivation. Försök att tävla i sjukamp utan motivation, det går inte. Det var därför Kajsa (Bergqvist) slutade. Jag har ingenting att ångra för det fanns inget alternativ.

I stället ser hon fram mot en fortsatt satsning.

– Jag har gjort allt jag kunnat, förberett mig bra och var laddad. Jag kan mycket bättre, det här var skitdåligt. Men jag tar det som en erfarenhet.

Tror du att du deltar i nästa OS?

– Det kan jag inte svara på nu.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Sommar-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar-OS