Norge försvarade EM-guldet

avZendry Svärdkrona

SPORTBLADET

Finalbesegrade Ryssland med tre mål

Inte en förlust i en EM-match sedan finalen 2002.

Den norska sviten lever även efter söndagens EM-final mot Ryssland och det här guldet var extra skönt för en spelare – Gro Hammerseng.

Norges stjärna tvingades följa finalen från sidan av planen.

Ryssland var knappa favoriter men det var Norge som till slut försvarade sitt EM-guld från 2004. Den här gången med seger 27–24 i söndagens final i Stockholm. Och i samma stund var fiaskot i VM i förra året (9:e plats) glömt för norsk del.

Norge gick obesegrat genom turneringen, precis som i Ungern 2004. Det är imponerande men insatsen i söndagens handbollsfinal hade också ett stänk av bragd över sig.

För Norges del handlar det mångt och mycket om Gro Hammerseng. Under flera år har hon haft problem med en akillessena och de problemen har fortsatt under EM i Sverige. I söndagens final fick hon också kliva av banan efter bara drygt sex minuters spel – skadad.

Det kunde ha varit slutet för norsk del, i stället spelade Norge strålande, kunde inte bara hålla undan utan också gå upp i halvtidsledning, 16–14.

Desto mer nervöst var det i andra halvlek, med fem minuter kvar så reducerade Ryssland till 24–25 men då avgjorde Ragnhild Aamodt, först med en kontring till 26–24, sedan med att fastställa slutresultatet 27–24.

Starkt stöd

Och kort därefter hoppade Hammerseng på ett ben – stödd av två lagkamrater – in för att hylla sina lagkamrater.

– Vi kämpar och kämpar, vi förlorar aldrig tron. Det här är helt fenomenalt, särskilt när Gro måste kasta in handduken så tidigt, sade förbundskaptenen Mari Breivik till norska TV2 direkt efter guldet var säkrat.

– Helt fantastiskt, sade Hammerseng själv.

Handbollsdamerna är kanske det mest folkkära landslaget i Norge och intresset för dem största möjliga. På plats i Johanneshov var också ena läktarsidan röd av norska supportrar.

Kontrasten kunde knappast varit större än när Sverige spelade – inte bara när det gäller publikstödet. EM-guldet ger nu en bonus som de svenska handbollsdamerna bara kan drömma om.

Varje spelare får motsvarande 147000 norska kronor och totalt betalar förbundet ut 2,9 miljoner kronor.

– Det är bara roligt att betala ut när det går bra. För en del av spelarna är det här långt över en extra årslön, säger förbundets generalsekreterare Per Otto Furuseth till NTB.

Matchen om tredje pris vanns av nästa års VM-arrangör, Frankrike, över Tyskland, 29–25.

En svensk spelare, Annika Wiel Fredén, hade något att glädja sig åt på söndagen. Hon blev som enda svenska uttagen i EM:s All Star-lag. Där gjorde hon sällskap av bland annat Gro Hammerseng.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll