Sverige vidare i EM-kvalet

SPORTBLADET

Klart för avgörande playoffspel

Sverige tog ett steg närmare EM när de vann kvalmatchen i handboll mot Bosnien-Hercegovina med 27–25. Segern såg ut att bli mycket enkel i början av matchen men Bosnien gav aldrig upp, hjälpta av ett oerhört publikstöd i Idrottens Hus i Örebro.

– Vilken härlig inramning, och skönt att vinna matchen, sade svenske kaptenen Kim Andersson som gjorde nio mål.

Sverige vann borta mot Bosnien-Hercegovina med 36–30 i fredags och såg ut att kunna defilera hem även söndagens match trots att bosnierna hade ett otroligt stöd från läktarplats.

Fram till paus fungerade det mesta i det svenska spelet. Målen kom på kontringar, skott från nio meter, från linjen och kanterna. Dessutom spelade målvakten Tomas Svensson riktigt bra. Den svenska ledningen var 16–10 i paus.

I andra halvlek valde Ingemar Linnéll att byta målvakt till Dan Beutler och bytte också en del bland utespelarna.

Tappade i andra

En annan stor skillnad i andra halvlek var också att bosniske målvakten Tahirovic helt plötsligt hittade en helt annan nivå i sitt spel. Det tog Sverige åtta minuter att göra två mål och efter nio minuter var den svenska ledningen bara två mål. Den svenska timeouten hjälpte bara kort, även om Sverige gjorde ett litet ryck till 22–18. Kim Andersson tog sitt ansvar och satte tre mål i rad.

– Skjuter inte jag gör någon annan det. Nu var det jag som fick läge, sade Andersson som med sina nio mål var bäste svenske målskytt.

Med drygt två minuter kvar drabbades Sverige av två utvisningar och hade ett tag bara ett måls ledning. Då klev tiomålsskytten från fredagens match, Dalibor Doder fram och satte sina enda två mål i matchen. Det räckte för att Sverige skulle hålla undan.

Playoff väntar

Doder hade innan målen missat fem skott.

– Jag tvekade aldrig när jag fick läge, det var bara att dunka dit bollen. Jag kan erkänna att jag inte hittade samma nivå i mitt spel som i fredags men det viktiga var att laget vann. Vi skulle bara vinna matchen, till vilket pris som helst, sade Doder.

För att komma till EM i Norge måste Sverige vinna de två playoff-matcherna som väntar i juni. Lottningen till dessa matcher sker på kommande fredag i Wien.

– Det spelar ingen roll vilket lag vi får möta. Vi kan besegra vilket lag som helst när vi spelar bra. Men vi har lite för lätt att gå ner oss i svackor under matcherna och där har vi en del att slipa på, sade Kim Andersson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll