Krismöte inför VM

SPORTBLADET

Pärson-paniken sprider sig efter ny uråkning: Inte alls bra

CORTINA D’AMPEZZO

Tolv dagar till VM och skidmaterialet stämmer fortfarande inte för Anja Pärson.

Då samlas Team Pärson till hemligt krismöte.

– Vi ska försöka bena ut varför det känns annorlunda på tävling än träning. Allt ska fram, säger pappa Anders till Sportbladet efter uråkningen i VM-genrepet.

Foto: AFP

Det var en uppgiven Anja Pärson, 25, som kom ut ur dimman här i Cortina efter urkörningen mitt i första storslalomåket.

– Jag hade alldeles för aggressiva skidor, säger Anja.

Det är en förklaring som låter som en dålig bortförklaring (de andra svenska tjejerna skyller väldigt sällan på skidorna) men faktum är att Anja, med sin aggressiva stil, blir mer lidande av en millimeter för vass kantslipning än de flesta andra.

Urkörning fyra gånger

Räknar man in superkombinationen i teknikgrenarna har Anja kört ur i de fyra senaste racen och bara kommit i mål i totalt fem av elva tävlingar denna säsong.

Materialet i slalom och storslalom stämmer inte mellan träning och tävling.

– Skidorna i dag har ju känts bra på träning, säger Anders Pärson och suckar.

Anja har legat efter med skidtest hela säsongen på grund av knäoperationen i mars.

Nu sprider sig paniken i Anjalägret. Hon bestämde sig i torsdags för att inte ställa upp i helgens sista världscup före VM utan landar i stället i Åre i dag för att träna och testa skidor och pjäxor.

”Jobba maximalt”

Veckan kommer att inledas med ett möte, som inte kan kallas annat än krismöte, mellan Anders, Anja och servicemannen Ales Sopotnik.

– Självklart ska vi sätta oss ner med Ales och försöka få bukt med varför det känns annorlunda på tävling än träning. Nu har vi ett uppladdningsläger och då ska allt fram och allt göras på bästa sätt, säger Anders.

– Vi ska jobba maximalt för att komma i form. Räcker det inte så har vi i varje fall anpassat planeringen efter hur det har gått och tagit tag i det. Mer kan vi inte göra, säger Anders och låter nästan lika uppgiven som Anja.

– Vi hade hoppats att hon skulle få lite självförtroende av den här storslalomen. Hade hon varit på pallen här hade vi fått lite arbetsro. Det här var inte alls bra.

När Anja ombeds sammanfatta läget inför VM är hon tyst i 15 sekunder, flackar med blicken, skakar lätt på huvudet och säger till slut.

– Det har inte stämt precis.

Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint