Rookiemålvakten knäckte serieledarna

SPORTBLADET

Daniel Larsson: Det här var skönt

Efter sju matcher utan förlust och sex segrar sprack suveräna serieledaren Timrås förlustnolla i elitserien.

Veteranen Nichlas Falk, 35, och rookiemålvakten Daniel Larsson, 20, såg till att Djurgården vann på Hovet med 3–1.

– Det var skönt, den här segern lättar upp stämningen, sade Larsson som tog sin första elitserieseger i karriären.

Larsson tog steget från Stockholmskollegan Hammarby till Djurgården inför säsongen och gjorde sin tredje elitseriematch. Det blev tredje gången gillt.

Han tog 19 av 20 Timråskott och såg till att duka för sig själv. Tilltänkte förstemålvakten Teemu Lassila lär få sköta båsdörren även i nästa match.

– Teemu har ju mer rutin och är vår förstemålvakt och tanken med Daniel har varit att han ska matchas in försiktigt. Så tänker vi väl fortfarande men som han spelar nu får han fortsätta. I alla fall som det känns nu, sade Djurgårdens assisterande tränare Charles Berglund.

Stark defensiv

Han var nöjd med Larsson, men också med Djurgårdens försvarsspel i stort.

– Absolut, men vi gav också Daniel bra uppbackning med ett bra försvarsspel, sade Berglund.

Larsson räddade flera bra Timrålägen i den sista perioden, bland annat två gånger när Peter Regin var framme. Bästa räddningen tyckte han själv kom i den andra perioden.

– Det var när Sundh (Oscar) var fri framför mål och försökte gå runt mig, sade Larsson som räddade allt utom Fredrik Wargs power play-mål i första perioden.

Segermål på tennis

Unge Larsson var en av segerorganisatörerna, en annan var veteranen Nichlas Falk, 35, som slog in segermålet på tennis i mitten av den andra perioden. Backen Alexander Ribbenstrand lyfte in pucken framför mål från blå linjen och Falk visade Stockholm Open-takter när han träffade rätt och fick pucken förbi Timråmålvakten Johan Backlund.

– Pucken hade väl kanske gått en halvmeter utanför, men det gäller att vara med, sade Falk i en pausintervju om Ribbenstrands lyftning.

Christian Eklund fastställde 3–1 i tom kasse tiondelen innan slutsignalen gick. För Djurgården var segern välkommen efter fyra raka matcher utan seger. För Timrå tog den förlustfria sviten i starten av elitserien slut – men laget behåller serieledningen och är fem poäng före Färjestad, numera elitseriens enda obesegrade lag och med en match mindre spelad än Timrå. Men tränaren Kent Johansson var inte alltför deppig över förlusten:

– Vi var beredd på att det här skulle bli en svår match. Vi har gått som tåget och någon gång kommer första förlusten. Vi har haft lite flyt tidigare och nu studsade det lite emot oss. Men Djurgården vann rättvist.

Göran Sundberg/TT