Höstens skräck

SPORTBLADET

Anonyma Minnesota – ett hot mot alla lag

NEW YORK. Säsongen är ung, men det här måste sägas redan nu:

Varning för Minnesota Wild.

Den anonyma men otäckt välsmorda lagmaskinen i norr har inlett hösten skräckinjagande starkt.

Av de 30 lagen i NHL är Minnesota Wild tveklöst det minst glamorösa. Till och med Columbus Blue Jackets har mer utstrålning.

Det beror inte bara på att Wild är en expansion-organisation som bara tillhört ligan i sju år; den historien delar de ju med just Blue Jackets. Framförallt beror det på att klubben, med exceptionellt defensive coachen Jacques Lemaire i spetsen, medvetet odlat en kultur som praktiskt taget motverkar stjärnglans.

Lagets styrka: kollektivet

Det finns inga stjärnor i Excel Energy Center i St Paul. Det finns ett lag. Även de som till äventyrs har ett namn - just nu till exempel Pavol Dimitra och Brian Rolston - får finna sig i att bli införlivade i kollektivet.

Det har tagit ett tag att få den filosofin att bära frukt, men nu börjar det hända saker uppe i de gamla svenskbygderna.

Redan i våras gick Wild för första gången till slutspel - och nu har laget inlett med fem raka segrar. Fem väldigt imponerande segrar, dessutom. Så sent som i söndags stängde de ner sina banemän från playoff-debuten, Anaheim Ducks, och vann med 2-0 - i Stanley Cup-mästarnas egen rink.

Byggt en lagmaskin

Då, om inte förr, började också skeptiker ana att det är reellt hot som tagit form i norr; att det profillösa laget kanske är tråkigt att se - men också skrämmande bra.

Ingen bör dock vara vara förvånad över att Lemaire - som coachat Minnesota från första matchen 2000 - till sist lyckats skapa en verklig contender. Det var ju han som med samma slags tänkande byggde samma slags lagmaskin i New Jersey - och tog de legendariskt stentrista Garden State-djävlarna till den första Stanley Cup-triumfen 1995.

Naturligtvis vill, och kan, han återupprepa den sagan.

Svenska inslag?

Ja, Kim Johnsson spelar ju där uppe nuförtiden. Honom hör man inte så mycket om längre. Men så är han knappt individ längre. Han är en Minnesota Wild. Men det kan mycket väl vara han som går längst av alla blågula kämpar i vår.

Carolina revanschsuget

Här är en del annat man nog med ganska stor säkerhet kan slå fast redan efter två veckor.

Philadelphia Flyers är tillbaka. Efter general managern Paul Holmgrens radikala omstrukturering finns av det tröga, taffliga, räddhågsna från mardrömssäsongen 06/07 kvar i laget.

Carolina Hurricanes är också tillbaka. Mättnaden från fjolårssäsongen har ersatts av en produktiv revanschlusta.

Los Angeles Kings får det svårt i år också. Den kollektiva talangen tycks inte vilja bli mer än just talang.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL