”Bygg inte bort fansen”

SPORTBLADET

Supportrarna rasar mot nygamla Ullevi

Foto: Supportrarna från Gais och Öis är upprörda på de nya planerna på arena i Göteborg.

GAIS och ÖIS supporterklubbar är upprörda över var ståplatssektionerna på den nya arenan som ska ersätta Gamla Ullevi.

– Det vore ett dråpslag mot stämningen på arenan, skriver de.

När Gamla Ullevis ersättare, "Nya Gamla Ullevi" står klar kommer ståplatsläktarna att placeras på kortsidorna. Detta har fått fansen i stan att gå i taket.

– GAIS, ÖIS och IFK:s trogna supportrar på ståplats kommer att förvisas till arenans sämsta platser bakom mål, skriver man i ett öppet brev till kommunala byggbolaget Higab, ansvariga politiker och till klubbarna i alliansen (Gais, Öis och IFK).

– Ett genomförande av dessa planer vore ett dråpslag mot såväl stämningen på arenan som alliansklubbarnas och arenans ekonomi!

Gör inte om misstagen

Bakom brevet står ÖIS supporterklubb Balders Hage och GAIS supporterklubbar Gårdakvarnen, Grönsvart Göteborg och Makrillarna. De är oroliga för att samma misstag ska göras med "Nya Gamla Ullevi" som man gjorde med Nya Ullevi.

– Publiksiffrorna rasade - och klubbarna hade inte råd att vara kvar.

Enligt planerna från Higab ska den nya arenan ta ca 17000 åskådare, 13200 sittplatser och 3800 ståplatser. Att ståplatserna bara tar upp en sjättedel av platserna är riktigt dåligt, tycker brevskrivarna.

– Man kör alltså bort en sjättedel av publiken när man istället borde göra sitt yttersta för att öka publiksiffrorna.

Vill vara kvar på långsidan

Supportrarnas förslag är att de ska få vara kvar på långsidan, som det idag är på Gamla Ullevi. Det gör att klacken lättare kan sprida bra stämning runt hela arenan.

Supportrarna vill nu få till stånd en dialog med de ansvariga för den nya fotbollsarenenan.

Har tröttnat på de ansvariga

Supporterklubbarna uppger att Higab inte har velat träffa dem och diskutera frågan och att ansvariga politiker inte ens svarar på deras brev.

– Vi har fått nog av denna kurragömmalek, med förhalande tills det är försent att ändra på förslaget. Det är precis samma beteende från beslutsfattarna som vid ombyggnaden av Nya Ullevi.

Alla håller inte med

”Många supportrar vill stå på kortsidorna”

Eric Thorsson