Byaskrällen

SPORTBLADET

Sportbladets Lasse Sandlin: En förödmjukelse – och en ny mörk svit ...

Foto: LILLEBROR VANN Bollnäs Anders Spinnars (t.h.) satte 6–3 i 82:a minuten. Då vaknade Edsbyn. Men trots två snabba mål räckte det inte.

”Bollnäs av alla spräckte sviten ...”

Jo, rubriken överst på Edsbyns hemsida säger det mesta om den förödmjukelse som inträffade i Bandykyrkan denna onsdag.

Efter 45 raka utan förlust kommer den, och det är varken Sandviken, Hammarby eller Västerås som delar ut slaget. Det hade man nog klarat.

Istället Bollnäs, den där slitna gamla damen tre mil bort utmed riksväg 82 ...

Gamla Bollnäs som inte vunnit SM sedan 1956, 3–2 mot Örebro SK, på ”Snoddas” Nordgrens och ”Lillen” Johanssons tid.

Sen den finalen, Bollnäs senaste, har Edsbyn inte bara tagit fem SM-guld utan också varit förlorande lag i ytterligare fem SM-finaler.

Så förstå om det svider ...

Men sedan Bollnäs lyckats hålla sitt 6–5 in i den 90:e minuten och man definitivt konstaterat att Petteri Lampinens hårda sista hörnboll inte gått in utan att bollen satt i utsidan på burgaveln, så var skrällen ett faktum.

Som det gamla ordspråket lyder:

”Människan spår, och Gud rår och fan gör som han vill, sa gumman.”

Jodå, det är från Hälsingland, och jag kan tänka mej att det idag kommer till flitig användning i bygden runt Edsbyn; om än i någon mer modern och svavelosande variant.

Nära tidigare

Fast egentligen låg skrällen i luften ...

Dels genom matchens derbykaraktär.

Dels genom att Bollnäs var ett av de tre lag – Vetlanda och Västerås de båda andra – som under den här fantastiska svitens nästan tre långa år ändå lyckats nå oavgjort, 3–3, därinne.

Dels genom att inget lag i vinter tidigare förlorat så knappt i Bandykyrkan som just Bollnäs: 3–5 mot 5–10 för näst bästa lag (Ljusdal).

4? Dels genom att Edsbyn var skakat av 3–2-förlusten borta mot Västerås på trettondagen.

Bollnäs sex mål fördelades på sex olika målskyttar, och just avsaknaden av en riktig kanoniär har varit lagets problem hela säsongen.

I årets poängliga hittar jag hela fem spelare från Edsbyn före de första från Bollnäs, Patrik Larsson och Ville Aaltonen som delar 21:a plats med sina 13 mål.

Slippa tjatet

För Edsbyn, de regerande mästarna, behöver den här smällen inte betyda så mycket. Snarare kan det nog vara en lättnad att slippa höra tjatet om sviten.

Däremot kan man ju fundera över att den nya svit som just påbörjats: två förlorade matcher i rad.

När hände det senast Edsbyn?

Svar: det är nästan fyra år sedan. I semifinalerna mot Sandviken 2–7 mars 2003: först 3–8 borta, så 0–4 hemma, till sist 2–7 borta.

På fredag kan det bli tredje raka förlusten. Ja, jag tror faktiskt det.

Hammarby är riktigt på gång, enda lag utan poängförlust i elitserien så här långt.

Bäst av alla just nu: artisten Andreas Eskhult, trots regn och knottrig is var han på lekhumör mot Vetlanda.

Hammarby har fem man med bland de 25 som förbundskapten Anders Jakobsson snart ska reducera till en 18-manna VM-trupp: en målvakt, tre försvarare plus en defensiv mittfältare.

Måltjuven Spjuth

När Hammarbys melodi vintern 2006–07 istället är offensiven och det därför främst borde ha beretts plats för några av 1) dribblern Andreas Eskhult, 2) spelmotorn Jesper Ericsson, 3) måltjuven Kalle Spjuth, eller 4) ytterhalvsraketen Robin Sundin.

Bedrövligt, ”Jacken”!

Edsbyns hemmasvit som varade i tre år/45 matcher

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy