Wegerup: Stort – men Olof har börjat klättringen neråt

SPORTBLADET

Olof Mellberg till Juventus.

Ännu en svensk i en av världens bästa och mest anrika klubbar.

Det är stort.

Men det hade varit större för några år sen.

Tydligare än så kan jag inte ge er min syn på den övergång som kan bli officiell i februari nästa år. Att en svensk spelare kommer till en klubb som Juventus är alltid stort och spännande. Omständigheterna gör likväl att det inte går att slå alltför hårt på stora trumman. Olof Mellbergs eventuella övergång till Juventus går inte att jämföra med Zlatan Ibrahimovics i augusti 2004. Zlatan skulle då fylla 23, han var etablerad, men ändå samtidigt ännu talang och superlöfte.

Mellberg fyller 31 nästa år, han har börjat klättringen neråt, karriärens absoluta topp är bakom honom. Det har vi sett i Aston Villa och det har vi sett i landslaget, där han varvat briljanta insatser med enkla misstag eller underliga tilltag, som handsen mot Kroatien i VM-kvalet i oktober 2005. Därmed inte sagt att Mellberg inte har stora saker kvar att uträtta.

Vår förre landslagskapten är fortfarande en mycket skicklig försvarsspelare och backar som Maldini (inga jämförelser i övrigt) har visat att det inte bara är målvakter som kan hålla på efter att ljusen på 35-årstårtan är utblåsta.

Är en chans till en nystart

Fullföljs den överenskommelse med Juventus, som nu tycks vara ett faktum, har Mellberg också chansen till en nystart. Ny klubb, ny liga, nya medspelare, nya motspelare, ny tränare, ny stad, nytt land, nytt hem, ny mat, ny miljö för honom och familjen. Det kan vara precis vad han behöver.

Jag tror att Mellberg kan trivas med livet i korrekta, svala, men ändå så uppslukande Juventus – och jag tror att Mellberg som typ är perfekt för Den Gamla damen från staden vid alpernas fot.

Mellberg som spelare då? Vad ska Juve med honom till? Varför värvar laget som rest sig från ruinerna efter Calciopoli och nu är med och slåss om scudetton en back som, trots allt, sett sitt bäst-före-datum gå ut?

Svar: för att man får en fortfarande mycket bra försvarare gratis.

Att plocka spelare vars kontrakt går ut är en del av Juve-ledningens nya strategi, dess ”politica”, som man säger i Italien. Senast var det Grygera och Salihamidzic. De ekonomiska skälen vägs alltså, självklart, mot de spelmässiga.

Kommer få smaka på bänken

Nästa år är Juventus med stor sannolikhet åter i Champions League, då behöver man en bredare trupp med mer erfarenhet och tyngd. Om flytten blir verklighet kommer Mellberg att få finna sig i att åter spela på kanten ibland – men också att få smaka på bänken stundtals. Luca Curino, Gazzetta dello Sports Juventus-chef, har insyn som få andra i klubbens arbete och han sa till mig i går kväll, på sitt krassa sätt:

”Jag tror inte att Mellberg blir Juves främsta backvärvning. Det ser man också på att det är en kostnadsfri övergång. Juve behöver någon ännu bättre och som har erfarenhet av den italienska ligan. Så det är troligt att Mellberg blir en lyxavbytare i Turin, särskilt om man tänker på att det säkert blir Champions League igen nästa år”.

Att Juve inte vill ge Mellberg mer än två år, istället för de begärda tre, ser Curino och de andra italienska experterna också som ett bevis för att det inte ”finns en stor och långsiktig plan för Mellberg i Juventus”.

Vad det innebär för landslaget är svårt att sia om, det beror så fullständigt på hur det går för Mellberg i Juventus, om han får spela eller om han blir den där lyx-avbytaren. Nu vill jag först få se övergången bli verklig, få veta att ett ord ännu är lika mycket värt som en namnteckning, även i dagens fotboll.