”Ingen vanlig svensk”

SPORTBLADET

Sportbladets Thomas Tynander: Chopras fantastiska resa mot toppen

Foto: VANN FEM MILJONER Daniel Chopra vann i dag över fem miljoner.

Den svenska framgångsvågen på världens bästa golftour fortsätter.

Senast i raden att knyta en svenk segernäve är en färgstark Daniel Chopra, som grundat sin framtid med en lika mycket dos Dalarna som Indien som Star Trek – och envist självförtroende.

Dagens seger i Florida är fantastisk.

En gång i tiden var han mest känd bland svenska proffs som "Star Trek-killen". Men så en dag efter en seger i Taiwan dök han upp med 90 000 dollar i en plastpåse och skrockade gott på sitt dalmål.

Ryktet spred sig – Daniel Chopra var ingen vanlig svensk på världens bästa golftourer.

I dag är han en vinnare på världens tuffaste tour. Dagens lyckade avgörande i Ginn sur Mer Classic visar att den där första pengapåsen 1995 bytts ut till något betydligt större – men också att lång tids envishet och mognad gjort att Daniel Chopra uppenbarligen skaffat sig både tålamod och kunnande att orka hela vägen. Tidigare har han varit känd för att ha rivstartat bra, tack vare en rejäl bollträff, men ofta haft problem på slutvarven. Inte minst i det mentala spelet.

En låååååång resa mot toppen

Dabiel Chopra har gjort en lång resa. Han är uppvuxen i Borlänge – och New Dehli, där han hade sin pappas sida av släkten. Och han har bostäder i både England, USA och Australien – men inte Sverige.

I en tid då de flesta golfproffs väljer Europa och USA valde Chopra att ta sig in i den yttersta världseliten via en lång och ofta mödosam resa som började i just Indien och via Asien gick till USA.

– Jag kan lova dig att jag rest mer än någon annan svensk golfare, sa han en gång när vi talade om hans golfliv.

Vid sidan av golfen är Chopra känd som en glad jävel som säkert planerar ett gott firande i kväll. Skulle han vilja hålls kanske ett segertal med vännerna på krogen på "Klingon", som är det påhittade Star Trek-språket. Han upptäckte Star Trek som barn och har inte riktigt släppt taget än. Vem var det som sa att Jesper Parnevik var golfens "Space Man"?

Att Fredrik Jacobson var tvåa i USA efter Daniel Chopra är ett extra bevis för att svensk golf är mer än Parnevik och Henrik Stenson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf