Haldin och Luder drygade ut ledningen

SPORTBLADET

Finländaren och schweiziskan övertygar i O-ringen

TÖREBODA

Racerterrängen på O-ringens tredje etapp utanför Töreboda passade perfekt för både Mats Haldin och Simone Luder.

När de flesta andra sprang bra sprang de båda totalledarna i 5-dagars ännu bättre.

Finländske Haldin och den till synes oslagbara schweiziskan Luder drygade med nya etappsegrar ut sina ledningar sammanlagt.

Mats Haldin har nu ett försprång på 4.09 till ryssen Michail Mamlejev medan Sveriges Anette Granstedt fortsätter att skugga Simone Luder som tvåa.

Men nu börjar ledarinnan försvinna i fjärran. Inför den fjärde etappen i Götene har Anette Granstedts avstånd fram till henne ökat till 3.48.

- Jag gjorde att par misstag i början. Sprang precis förbi två gropar där vi hade kontroller, kommenterade Anette sitt lopp.

Hon var inte ensam om att ha problem med att hålla riktningen på den flacka tallheden som både lockade till och krävde allra högsta fart av orienterarna.

Lika snabb

Totaltrean i damklassen Gunilla Svärd passerade den första radiokontrollen lika snabbt som Simone Luder.

- Sedan missade jag nian, tian och elvan. Minst två minuter måste jag ha tappat där. Jag hade tagit henne annars, utbrast Gunilla och lade till ett kraftuttryck.

Svenskan är nu 7.59 efter Simone Luder. Precis som de båda första dagarna blev det även en tredjeplats på etappen för Uppsalalöparen som tvingades släppa finländskan Terhi Holster 14 sekunder före sig.

Rasande fort gick det även i herrklassen.

Stor ledning

I ett tempo en god bit under fem minuter per kilometer hade Mats Haldin ett fantomlopp på gång när han missade den näst sista kontrollen.

- Jag trodde att jag låg för långt till vänster. I själva verket var jag till höger om kontrollen, förklarade Haldin som uppskattade att han förlorat en halvminut på sitt misstag. Hans lopp räckte ändå till etappseger, tre sekunder före landsmannen Jani Lakanen.

Trots sin fyraminutersledning i sammandraget tar Mats Haldin inte ut någonting i förskott:

- Nej, det är två hårda dagar kvar. Men visst har jag ett bra utgångsläge.

Emil Wingstedt är fortfarande bäst av svenskarna men var slagen med 1.12 av klubbkamraten Haldin i norska Halden.

Jani Lakanen passerade i sammandraget och där ligger nu Emil Wingstedt på fjärde plats, 5.37 från ledningen.

Thomas Eriksson/TT