O-ringen kan ha utnyttjats för sexhandel

SPORTBLADET

Rikskriminalen utreder misstankar om människohandel

Rikskriminalen misstänker att människohandlare utnyttjar O-ringen som täckmantel.

Visum till tävlingen ger fritt tillträde även till andra Schengenländer och rikskriminalens chef Christer Ekberg bekräftar för aftonbladet.se att man utreder fallet.

Tidigare har polisen bekräftat att fyra unga moldaviska kvinnor som anmälts till världscupsimningarna i Stockholm istället kan ha tagits hit som sexslavar.

Nu saknas 25 av de totalt 34 moldavier som anmält sig till årets O-ringen som pågår i Skaraborg.

Rikskriminalens chef Christer Ekberg bekräftar för aftonbladet.se att människohandlare misstänks ha utnyttjat den stora orienteringstävlingen för smuggla främst kvinnor, inte bara i Sverige utan i hela Europa.

En rad personer som nu saknas fick via anmälan till O-ringen ett visum till Sverige och med det också tillträde till övriga Schengenländer.

Bara nio av de 34 anmälda personerna från Moldavien kom till start, enligt tävlingsledningen.

Av de 25 som saknas är 18 kvinnor. Tolv av kvinnorna är i 20-årsåldern och sex är mellan 35 och 45 år. Sju män i åldrarna 18-21 år saknas också.

- Vi utreder uppgifterna, men har ännu inte fått något bekräftat om vad som har hänt de personerna, säger Camilla Örndahl, handläggare på avdelningen för illegal invandring på rikskriminalen, till TT.

Enligt generalsekreteraren för O-ringen valde man att polisanmäla saken eftersom man visste att de saknade deltagarna kom från länder som har visumtvång.

- Vi kontrollerar inte att personerna har tävlat i orientering förut. O-ringen är öppen för alla. Här är närmare 15.000 orienterare från 41 länder, säger Sigvard Oscarsson, generalsekreterare, till TT.

O-ringen och världscupen i simning är bara två av flera fall som rikskriminalen misstänker utnyttjats människosmugglare. Även mässor och konferenser används för att skaffa visum åt personer som normalt inte skulle få visum.

Caroline Olsson, TT