Tragedi på touren - här dog ett barn

SPORTBLADET

Skulle korsa vägen - sjuåringen hade inte en chans

En sjuårig pojke omkom i går i samband med cykeltävlingen Tour de France. Pojken blev påkörd av en följebil, fördes med helikopter till sjukhuset i Bordeaux men hade avlidit vid ankomsten.

Foto: AP
Sjuåringen skulle springa över vägen när följebilen kom - föraren hade inte en chans att väja. Pojken var död vid ankomsten till sjukhus, han blir tourens åttonde offer. Olyckan inträffade i byn Retgons i sydvästra Frankrike.

- Det här är en tragedi, sa en talesman för Tour de France. Ett barns död sätter allt i perspektiv.

Olyckan inträffade i byn Retgons, 26 kilometer in på den tionde etappen från Bazas till Pau i sydvästra Frankrike.

- Den här olyckan måste påminna alla de som följer Tour de France att vägarna är farliga och att de måste vara försiktiga, sa touransvarige Jean-Michel Leblanc.

Körde inte för fort

Talesmannen menade att bilen körde för fort, men Tour de Frances tävlingsansvarige Jean-Marie Leblanc sa att farten var anpassad till den vida och raka vägen 25 kilometer utanför Bazas, där etappen började.

Pojken skulle gå över vägen till sin mormor som stod på andra sidan när han blev påkörd. Bilen tillhörde godistillverkaren Haribo, som sponsrar Tour de France. Flera Haribobilar slänger godis till cykelfansen under loppet som reklam.

På de flesta ställen är vägarna i Tour de France öppna för åskådarna utan skyddsstängsel. Polis finns stationerad med 500 meters mellanrum.

I dag hålls en tyst minut före starten av den elfte etappen för att hedra pojken.

Tour de France - farligt för åskådare, media och de aktiva

Johanna Garå