Titta, han kan gå igen...

SPORTBLADET

Bräcks vän: Olyckan skrämmer mig inte det var nära, men jag dog inte

Racerstjärnan Alessandro Zanardis liv förändrades radikalt för tio månader sedan.

Kraschen var fruktansvärd.

I flera dagar svävade han mellan liv och död.

Läkarna tvingades amputera hans ben.

Tre månader senare var han uppe och gick och nu är han tillbaka i racingcirkusen igen.

Foto: AP
Namn: Alessandro Alex Zanardi. Ålder: 35 år. Familj: Hustrun Daniela och treårige sonen Niccolo. Bor: Monte Carlo. Födelseort: Bologna. Meriter: Cart-mästare 1997, 1998. Aktuell: Är tillbaka i racingcirkusen igen som funktionär tio månader efter den våldsamma kraschen som kostade honom båda hans ben.

Den 15 september 2001 blev en ödesdiger dag för cartföraren Alex Zanardi.

Under ett race på Lausitzring i Tyskland kraschade han så våldsamt att han höll på att mista livet.

Han ledde tävlingen när han på 142:a varvet gick i depå.

På väg ut ur depån fick han sladd och bilen ställde sig tvärs över körbanan, där Alex Tagliani kom körande i mer än 300 kilometer i timmen.

Kraschen blev hemsk.

Zanardis Reynard-Honda klövs i två delar nära cockpiten och hans svårt skadade ben hängde ut genom ett hål i karossen.

Tack vare en snabb insats från ett läkarlag på plats hölls Zanardi vid liv och flögs till ett sjukhus i Berlin.

Han förlorade mer än 70 procent av sitt blod – när han anlände till sjukhuset hade han knappt en liter kvar – och läkarna tvingades att amputera båda hans ben strax ovanför knäna.

– Olyckan skrämmer mig inte, jag var nära döden, men jag dog inte. Jag har sett kraschen på video många gånger om, säger Zanardi till cartseriens hemsida.

Hans vilja att komma tillbaka till ett vanligt liv, och hans förmåga att återhämta sig har överraskat alla.

Zanardi bestämde sig för att hantera läkningsprocessen precis som träningen inför en stor tävling.

– Det kommer aldrig bli precis som förr, men om jag jobbar hårt kan det bli nästan lika bra, säger han.

Beställde en ny bil

Redan när han låg i koma efter olyckan började hans hustru Daniela planera för livet efter olyckan. Hon visste att han skulle överleva.

Och hon visste att hennes man skulle vilja köra bil igen, trots förlusten av båda benen. Så en vecka efter kraschen specialbeställde hon en BMW med handkontroller.

– Hon sa att hon visste att jag skulle vilja köra bil när jag vaknade. Hon är en väldigt stark kvinna och ingenting har förändrats i vårat hem, säger Alex Zanardi till amerikanska sporttidningen Sports Illustrated.

Sakta men säkert har han börjat ta sig tillbaka till ett normalt liv. Tack vare sin goda fysik har han redan lärt sig gå med proteser och han har också börjat följa racingen igen.

Kenny Bräck är imponerad

När cartserien körde i Toronto i helgen var Zanardi på plats, för första gången sedan olyckan. Kenny Bräck var en av dem som träffade italienaren.

– Jag har inte känt honom så länge, men han är en otrolig varelse. Jag är mycket imponerad av hans personlighet och inställning till livet. Hade man haft 20 procent av hans inställning skulle man vara lyckligt lottad, säger Bräck till Sportbladet.

Han minns mycket väl den där tävlingen i Tyskland förra året.

– Jag vann, men det var ingen rolig seger. Ingen visste om han skulle överleva. Stämningen var väldigt tryckt efteråt. Olyckan var tragisk och det var en otrolig lättnad när man fick höra att han skulle överleva.

I Toronto i helgen gick Zanardi runt och hälsade på sina förarkollegor, kramade om teamkamraterna och skämtade med alla som ville prata med honom.

Var han än gick fanns leendet på hans läppar.

– Min optimism är min drivkraft. Bara det faktum att jag lever är en stor motivation för att fortsätta bli bättre. Visst har jag känt mig nedstämd när det gjorde som mest ont, då var varje steg jag tog en mardröm. Så kan det kännas fortfarande i vissa stunder. Men det bästa är att jag har lagt den tuffaste biten bakom mig, att lära mig att gå med proteser. Nu är det bara att fortsätta kämpa, säger han.

Kenny Bräck är full av beundran, ännu mer än när han hade Zanardi som konkurrent i cartserien.

– Det är ju lätt att tappa sugen när man råkar ut för en sådan olycka, men han är ju precis som vanligt – full fart framåt. Jag vet inte hur han gör, säger Bräck.

Zanardi är fortfarande ett av racingvärldens största namn. Två gånger har han vunnit cartmästerskapet totalt och dessutom har han hunnit med två vändor i formel 1-cirkusen.

Säsongen 2001 kom han tillbaka till cartserien efter en misslyckad sejour i Williams formel 1-team, och förhoppningen var att han skulle kunna slåss om mästerskapet.

I stället slutade säsongen i en säng på Marzahns sjukhus i Berlin.

På frågan vad han har lärt sig av olyckan kommer svaret snabbt:

– Att jag är en person som ställer till problem, säger han med ett garv.

”En konstig man utan ben”

Alex Zanardis popularitet har vuxit efter den tragiska kraschen.

Hans enorma vilja, hans förvånade självironi och hans förmåga att glädjas åt det han har kvar efter kraschen har gjort att han fått många nya fans.

Han njuter också av sitt nya liv.

– För några dagar sedan tog jag bilen och körde från Bologna till Monaco, stannade och köpte en macka och fyllde bilen med bensin. Det var en fantastisk känsla, och när folk såg mig sa de ”wow”. Jag är stolt över mina framsteg, säger han.

– Jag gillar att simma också, och havet är tillräckligt stort för att en konstig man utan ben ska kunna gå i och ur vattnet utan att någon märker det, säger han och skrattar.

Drömmen är att kunna åka skidor och cykla igen.

Och att kunna bära runt sin lille son Niccola på axlarna.

Precis som förr.

Två dagar efter kraschen: Familjen och vännerna samlas på sjukhuset för att ta ett sista farväl

Henning Johannesson, Erik Jullander

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport