Kalmar FF tillbaka i allsvenskan

Kalmars ordförande tror på en rolig allsvensk comeback

GÖTEBORG

0-0 mot Gais räckte för att Kalmar FF skulle säkra uppflyttning till fotbollens allsvenska - trots att tre omgångar återstår i superettan.

- Vi trodde inte att det skulle vara avgjort så tidigt, säger Kalmar-tränaren Conny Karlsson leende.

Kalmar FF har gjort 15 säsonger i allsvenskan. Den senaste, 1999, slutade med att laget åkte ur efter kval mot just Gais.

Men på lördagen var det Kalmar-fansens tur att fira. Oavgjort var ett rättvist resultat i matchen på Gamla Ullevi. Det fanns målchanser åt båda hållen, men ingen lyckades utnyttja dem.

Efter slutsignalen jublade Kalmars spelare i mittcirkeln, innan de sprang för att tacka den medresta hejarklacken på västra läktaren.

KFF:s ordförande Ronny Nilsson var med ute på planen och sken som en sol på väg mot fortsatt firande i omklädningsrummet.

- Klubben har mycket bättre förutsättningar för att hänga med i allsvenskan nu än när vi gick upp till 1999, tycker Nilsson.

- Spelartruppen, ledarskapet och ekonomin är bättre. Nu har vi råd att förstärka truppen, gärna med någon spelare till varje lagdel, resonerar Kalmars ordförande.

Tråkig svit bruten

En av smålänningarnas bästa spelare i år har varit mittfältaren Lasse Johansson, 26, som nu brutit en tråkig svit. Före denna säsong hade han åkt ur allsvenskan tre år i rad med Öster, Kalmar och Gais!

- Man blir stärkt av motgångar. Det är lättare att hålla ut när det drar ihop sig om man varit med om liknande lägen förr, säger Johansson med samlad glädje.

- Jag är överraskad av att vi varit så stabila. Men i allsvenskan kan vi behöva lite mera snabbhet i laget och även ett bättre huvudspel, tillägger Lasse Johansson.

Karlsson tillbaka

Comeback i allsvenskan gör också KFF-tränaren Conny Karlsson. Han åkte ur med Örgryte 1990, och har sedan tränat lag i Norge och i svenska division 1.

Kalmar FF hade sin storhetstid 1976-86, då klubben tillhörde allsvenskan varje år utom ett.

Kampen om den andra uppflyttningsbiljetten i superettan går vidare. Mjällby stärkte sin position med 3-1 borta mot Västerås på lördagen. Men tabelltvåan Landskrona är en poäng före, och möter Enköping först på måndag i den pågående omgång 27.

I botten blev det klart att Umeå följer med Motala till division 2. Den tredje nedflyttningsplatsen ser ut att besättas av anrika Gais, som med tre matcher kvar har fem poäng upp till Assyriska och Brage. Göteborgs-laget fanns i allsvenskan i fjol, men tappade sedan många spelare och har under hela denna säsong tillhört bottenlagen i ettan.

Micke Larsson/TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.