Janica Kostelic impopulär vinnare

SPORTBLADET

Mästarinnans kommentarer retar upp kollegerna

ST MORITZ, SCHWEIZ

Janica Kostelic blir alpin VM-drottning med två guld, men särskilt populär hos kollegorna är hon inte efter sina utspel under VM.

- Jag är imponerad över hennes skidåkning, men inte för vad hon gör och säger utanför banan, säger Anja Pärson.

Janica Kostelic har både före och under VM sagt att hon inte bryr sig om VM eftersom hon anser att världscupen betyder mer för henne. Hon har sagt att hon önskade att VM togs bort och att den som vinner världscupen i stället ska koras till världsmästare.

Hon har också sagt att hon tycker att det är mycket lättare att vinna i damklassen än i herrklassen i alpint.

Det har retat upp kollegorna. Bland annat har den före detta kollegan Pernilla Wiberg bemött Kostelics uttalande om standarden av damalpinsporten.

Även Anja Pärson är besviken på kroatiskan.

- Jag är jätteglad för Janicas skull att hon vinner, framför allt eftersom hon har ont i knäna. Men det är så tråkigt för alla uttalanden som hon gjort. Och är det så att hon inte är glad för VM-guldet i dag, ja då tycker jag synd om henne, säger Pärson.

- Alla tjejer tycker synd om henne. Hon förstår inte hur mycket hon förstör för sporten genom att säga att inte VM betyder nåt. Hennes saga är så ofattbar, ingen annan hade kunnat åstadkomma det hon gjort. Därför är det så tråkigt med uttalandena - hon slår näven i "fejan" på oss andra.

Janica Kostelic fick under lördagen höra talas om att kollegorna inte var så glada för hennes åsikter:

- Jag har aldrig sagt att jag inte ville vinna i VM, men vissa saker i livet föredrar man framför andra och jag föredrar världscupen, säger Kostelic.

- Och jag har fått höra att några tjejer inte tror att jag är skadad, att det bara är en ursäkt och det tycker jag inte är särskilt snällt sagt.

Kostelic ska få sitt värkande knä undersökt hemma i Zagreb på måndagen. Hon avstår nästa veckas störtlopp i Spanien, men hoppas att vila ska räcka för att kunna köra färdigt världscupsäsongen. Hon leder världscupen och vill säkra titeln.

Ingela Ahlberg/TT