Tre sekunder från svenska rekordet

Nils van der Poel vann sitt heat – men inte mer än så

Av: Per Bohman, Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

GANGNEUNG. Skrinnaren Nils van der Poel, 21, har en bit kvar till den absoluta världseliten.

OS-debuten på 5 000 meter var över på 6.19.06.

Det är ganska exakt tre sekunder över hans gällande svenska rekord.

Nils van der Poels rätta distans är 10 000 meter men när han via det så kallade framtidskriteriet fick chansen att göra OS-debut på halva distansen i Sydkorea tackade han givetvis ja.

1 av 3 | Foto: John Locher / TT NYHETSBYRÅN

– Jag är till freds med det nu, men det sög i början. Åker man OS vill man ju göra det man är bäst på. Om det varit ett 10 000 meters-lopp hade resultatet varit mer avgörande. Då skulle jag varit mer sugen på att jaga placeringar, sa Nils van der Poel när han mötte den svenska pressen inför OS-debuten.

– För mig, fortsatte han, är målet att komma hem med härliga erfarenheter och minnen, ta med dem in i framtiden och försöka göra något ännu bättre på kommande OS.

Vann sitt heat

21-åringen åkte i det första heatet med polacken Adrian Wielgat och det gick inte i rekordfart. Svensken vann visserligen heatet på 6.19,06 men hans namn skulle snart sjunka på resultattavlan i Gangneungovalen.

Efter heat 3 hade tävlingen en ny ledare i Seitaro Ichinohe, Japan.

Å andra sidan är det om fyra år, när vinterspelen avgörs i Peking, som Nils van der Poel ska vara med och slåss om medaljerna.

Kramer vann guldet

På 10 000 meter, kan tilläggas.

– Jag hade inte gjort en fyraårssatsning om jag inte trodde på det. Att vara här och uppleva ett OS är jättekul en gång men att vara på semester vart fjärde år är inte min grej, säger Nils van der Poel som hamnade på en 14-plats och fortsätter:

– Det var ett bra åk. Lite smågrejer att jobba på för jag blir lite defensiv efter fyra-fem varv så det går lite för långsamt i mitten av loppet. Men det blev bättre sen. Jag är jättenöjd med loppet.

Storstjärnan Sven Kramer från Nederländerna tog guldet vilket är hans tredje under mästerskapet. Kanadensaren Ten Jan Bloemen knep silvret och Sverre Lunde Pedersen blev bronsmedaljör. Det skilde bara bara 0,002 sekunder mellan silver- och bronsmedaljören.

Publicerad: