Vetlanda och Piraterna på väg mot SM–final

SPORTBLADET

Det är fördel Elit Vetlanda och Piraterna i kampen om finalbiljetterna i speedwayens SM-slutspel.

Klubbarna vann de första semifinalerna mot Dackarna respektive Lejonen.

Dackarna förlorade inte en enda hemmamatch i elitserien, men Elit Vetlanda tog ingen hänsyn till det. Lokalkonkurrenten inledde prestigemötet med två femettor och skaffade sig omgående ett övertag som Dackarna inte lyckades hämta in.

– Det var en öppning jag inte ens kunde drömma om, säger sportchefen Bo Wirebrand.

”Väldigt nöjd”

Vetlanda vann till slut med 49-47 sedan Janusz Kolodziej bidragit med 14 poäng.

– Som helhet är jag väldigt nöjd även om vi slarvade bort ett ännu bättre resultat i det 13:e heatet, då Lee (Richardson) tog bort Thomas (H. Jonasson) och sedan inte kunde behålla sin placering. Där blev det en femetta i baken och det hade vi inte räknat med, säger Wirebrand.

Kolodziej överglänstes bara av Dackarnas norske stjärna Rune Holta, som tog 16 poäng på sina sex heat.

– Vi hämtade in på slutet och de två poäng som skiljer ska inte ha något betydelse i morgon. Nu är det de som har pressen på sig. Vi har allt att vinna, säger Dackarnas klubbchef Jörgen Kling inför onsdagens returmöte på Vetlanda motorstadion.

– Det är en helt öppen historia, men gör vi en bra match är vi vidare. Det vet jag. Vi har en fantastisk harmoni i laget, en trygghet som jag inte har känt någon gång tidigare, säger Bo Wirebrand.

Tungt för Jonsson

Dackarnas Andreas Jonsson hade en tung kväll och körde bara ihop tre poäng inför de 5 312 åskådarna i Målilla.

– Han fick inte skiten att fungera och vet inte själv vad det beror på. Där vet vi att det finns mer att hämta, säger Jörgen Kling.

I den andra semifinalen besegrade Piraterna regerande mästarlaget Lejonen med 51-45. Polacken Damian Balinski, som ersatte Antonio Lindbäck, blev poängbäst med 13 poäng.

3 480 personer såg matchen på Dunteberget i Motala.

– Det här var ett steg på vägen. Nu åker vi till Gislaved med bra självförtroende. Vi har stora möjligheter att rubba dem, säger Stefan Andersson, lagledare i Piraterna.

Lejonen fick en mardrömsstart på matchen då David Ruud tappade gashandtaget och Chris Holders bakkedja gick av.

– Vi hade mycket oflyt men lyckades ändå hålla nere siffrorna. Vi gav bort åtta poäng på sådant som normalt inte händer i speedway, säger Anders Fröjd, Lejonens lagledare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway