Jonsson får böta för känsloutbrottet i Prag

SPORTBLADET

Svensken döms att
betala 3 000 kronor

Andreas Jonsson blev rejält förbannad när han uteslöts ur semifinalen vid VM-tävlingen i Prag i lördags. Han skällde ut domaren efter beskedet och nu får saken sitt efterspel.

Jonsson döms till böter på 3 000 kronor.

– Jag har inte fått någon information om det. Jag fick veta det via media, säger Jonsson till Sportbladet.

Foto: Andreas Jonsson fastnade under luftstaketet efter påkörningen i semifinalen.

Det var i semifinalen vid GP-tävlingen i Prag som det hände. Tomasz Gollob kom snabbt på innern, Andreas Jonsson kunde inte flytta sig och svensken fick sig en smäll på foten så han tappade kontrollen över sin cykel och dunsade rakt in i luftstaketet. Men i stället för omstart blev det uteslutning för svensken som såg rött.

Jonsson diskuterade händelsen med domaren på telefon direkt efteråt och när domaren hävdade att det inte varit någon kontakt mellan förarna kallade Jonsson honom för det största skämtet i världen.

Får böta 3 000 kronor

Nu har den svenske speedwayföraren blivit bötfälld för incidenten.

– Jag sa väl en del saker som jag inte borde ha sagt och jag har hört att jag ska få böra 300 euro. Men jag har inte fått någon information om det, jag fick veta det av SVT:s reporter Johan Ejeborg som berättade det för mig, säger Jonsson till Sportbladet.

Enligt reglementet kan domaren beordra omstart för alla fyra förana om det inträffar en krasch före första kurvan. Kraschar någon senare under heatet ska domaren utesluta den som bedöms vara vållande till incidenten.

– Jag anser att det var Gollob som var vållande till min krasch. Han körde ju bort mitt balansben. När jag försökte förklara det för domaren så sa han bara att det inte var någon kontakt mellan oss. När domaren kom med så dumma ursäkter så kunde jag inte ta det, säger Andreas Jonsson och erkänner att det är första gången han blir bötfälld för att ha låtit humöret ta över handen.

Vill ha fler domare

Helst hade Jonsson sett att det fanns fler domare som kunde bedöma tävlingarna för att undvika liknade situationer.

– Jag gillar inte att man har domare som är från samma land som hemmaförarna. Det är inte så lätt för en polsk domare att ge en opartisk bedömning av Polens mest populäre idrottsman. Om man hade två tre domare som tog ett gemensamt beslut skulle det vara bättre. Så är det ju i hockey och fotboll, säger han till Sportbladet.

Jonsson har också fått stöd av flera andra förare som tyckte att bedömningen var orättvis.

– Men vi har ingen förarförening i VM, så det är svårt för oss att påverka. Det gör också att man blir upprörd när man vet att man inte har en chans att göra sin röst hörd. Jag vet att det är några som har försökt starta en förarförening, men det har inte lyckats.

Skulle du kunna tänka dig att göra det?

– Som enskild förare skulle jag vara väldigt positiv om någon ville göra det, men jag har inte kraft att ta tag i det själv.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway