Tack! Vilket succévrål

SPORTBLADET

280 000 skidfrälsta sökte sig till Lugnet – nu hyllas storpubliken av VM-stjärnorna: ’Har fått show tillbaka’

1 av 6 | Foto: Cirka 280 000 personer har besökt VM-festen på Lugnet i Falun.

Har ni hört dånet över Lugnet de senaste veckorna?

Det är bara 280 000 skidfrälsta som har sprängt besökarmålen och hejat fram sina hjältar.

– Det har varit ett extremt stöd här, säger Johan Olsson efter fem­milen.

VM i Falun började med sprint förra torsdagen. Stina Nilsson vann silver inför 18 300 åskådare och sa efteråt att applåderna inspirerade henne på upploppet.

Sedan dess har medal­jörer turats om att berömma åskådarskarorna för de ihärdiga hejaropen. Justyna Kowal­czyk har kallat publiken ”amazing”, Marit Björgen har hyllat atmosfären och Petter Northug har med egensinnig matematik beräknat att 95 procent av alla besökare varit stöttande mot honom. Arrangörerna lutar sig mot siffror för att förklara varför VM är en publik framgång.

– Vi hade en budget på 170 000 biljetter, men kände ”tänk om vi kan hamna runt 200 000”. Båda är slagna med marginal och råge, säger VM-generalen Sven von Holst.

70 000 – bara på torget

Han redovisar att 280 000 åskådare har varit på Lugnet under tävlingarna och att ytterligare 70 000 har kommit till Stora torget i Falun på medaljceremonierna.

En del fribiljetter har delats ut till sponsorer, men försäljningsmålet slogs med 57 000 biljetter.

227 000 betalande gäster är bara drygt hälften av vad som kom till VM i Oslo 2011, men där stod majoriteten ute i skogen.

Inne på stadion­området har trycket på Lugnet varit klart jämförbart med det på Kollen, åtminstone om man får tro de aktiva.

Stöd i Mördarbacken

Sverige tog nio medaljer under VM. Johan Olsson vann den sista, ett brons på femmilen. I går kväll, när mästerskapet är över, folket gått hem och reklamskyltar monterats ner, har 34-åringen fått lite distans till sina tre starter. Han berättar vad han minns av publiken.

– Jag är otroligt stolt och tacksam över det som de har gjort. Att vi har fått bjuda de andra nationerna på detta. Det har kommit fram åkare från andra nationer och bett mig hälsa att det varit så grymt, säger Olsson.

– Det är inte bara vi som har bjudit på show, utan vi har fått show tillbaka när vi har slitit oss upp för Mördarbacken.

ARTIKELN HANDLAR OM