”Pär Mårts har ett halvt landslag i heta Schweiz”

SPORTBLADET

Wennerholm: Rena invasionen

Det har varit rena invasionen av svenskar till Schweiz den här säsongen.

14 svenskar spelar i förstaligan i vinter och Pär Mårts kan skaffa ett klippkort till alplandet.

Han kommer att ha ett halvt landslag här.

Sportbladets Mats Wennerholm.

Jag var mycket nere i Schweiz på 80-talet, när nuvarande Örebro-tränaren Kenta Johansson var kung i Lugano och Mats Waltin var lagets stjärnback.

Och Kenta Nilsson öste in poäng i Kloten en period, då sonen Robert började spela hockey. Med Kloten som moderklubb räknas därför Robban som ”schweizare” än i dag och slipper konkurrera om de fyra platser som tillåts för utlänningar i varje lag.

Men jag kan inte påminna mig att det varit så många svenska spelare i förstaligan en och samma säsong. Sju svenskar har flyttat ner den här säsongen och det är inte vilka som helst.

Det är några av SHL:s största profiler från i fjol i Linus Klasen, Dick Axelsson, Pär Arlbrandt och Niklas Olausson.

Anledningen?

Ja, dels har många klubbar tröttnat på de många kanadensare som dominerat utlänningskvoten det senaste decenniet.

Massor av kanadensiska ”namn” har kommit och gått och kostat klubbarna miljoner, men utan att skapa någon långsiktighet.

Nu har många klubbar tänkt om och valt att satsa svenskt i stället. Igen.

Lugano har gått längst genom att skriva ett rakt fyraårskontrakt med Linus Klasen utan några som helst klausuler och hans svenska lagkompis Fredrik Pettersson har ett treårskontrakt med klubben.

Francen står högt i kurs

Samtidigt har schweizerfrancen haft en enorm utveckling de senaste tio åren och står just nu i 7,80 svenska kronor. När Kenta Johansson spelade i Schweiz på 80-talet stod den i häften. Det har gjort Schweiz attraktivt för spelare som tänker i svenska kronor.

Lönerna ligger på mellan motsvarande 2,5-3,5 miljoner för de bästa utlänningarna och då talar vi nettopengar. Då ingår även fritt boende och fri bil och det går att lägga undan en rejäl slant varje säsong för de här spelarna.

Dessutom är Schweiz ett bra land att leva i och det är bara drygt två timmar med flyg hem till Sverige, eller för släkt och vänner när de vill hälsa på. Lägg till att svenskarna har ledande roller i sina lag med massor av istid.

Nej, jag skulle kalla det rena drömtillvaron.

Och blir den här svensksatsningen en succé i vinter, så är risken att ännu fler hamnar i Schweiz nästa säsong. Och jag skulle inte bli förvånad om det blir så.

Det tråkiga är att SHL är offret.

Den svenska hockeyligan är under belägring från tre håll numera.

NHL, KHL och nu Schweiz. Tre ligor där det inte finns en chans att konkurrera lönemässigt.

Det är något svensk hockey får leva med.

ARTIKELN HANDLAR OM