Donerar sina hjärnor för att rädda kollegor

SPORTBLADET

”Jag har haft mitt roliga”

Foto: Sidney Rice och Steve Weatherford.

Efter Junior Seaus självmord agerar NFL-stjärnorna Sidney Rice och Steve Weatherford.

I ett försök att uppmärksamma problemet med hjärnskakningar – och underlätta forskningen – donerar båda sina hjärnor.

– Många av mina lagkamrater och nära vänner har drabbats av hjärnskakningar och depressionerna som följer, säger Weatherford till Sky News.

Foto: Junior Seau.

Hjärnskakningar har länge varit ett problem inom den amerikanska fotbollen men det är inte bara något som hotar under spelarnas aktiva karriärer. När tidigare NFL-stjärnan Junior Seau tog sitt liv den 2 maj 2012 hamnade frågan i helt nytt ljus.

Sköt sig i bröstet

Seau sköt sig själv i bröstet bara 43 år gammal. Under obduktionen upptäcktes sedan att amerikanen led av en hjärnskada (CTE) till följd av upprepat våld mot huvudet under sin idrottskarriär. Skadan kan leda till demens och aggression.

Nu gör Sidney Rice och Steve Weatherford, som båda vunnit Super Bowl, gemensam sak för att försöka hjälpa fler drabbade. Duon har donerat sina hjärnor till forskning när de dör för att belysa problemet och hjälpa forskarna att hitta en lösning.

Fått 15-20 hjärnskakningar

– Det här är något som har påverkat både Sidney och mig eftersom en av mina nära vänner, Junior Seau, tog sitt eget liv. Många av mina lagkamrater och nära vänner har drabbats av hjärnskakningar och depressionerna som följer, säger Weatherford till Sky News.

Sidney Rice uppskattar att han ensam drabbats av mellan 15 och 20 hjärnskakningar sedan han började spela amerikansk fotboll som åttaåring.

– Jag har haft mitt roliga i NFL. Tyvärr visste jag inte om vad hjärnskakningar kan leda till. Hjärnstudier av läkare kommer vara till stor hjälp och kanske kan förebygga det här problemet, säger Rice som vann Super Bowle med Seattle Seahawks förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM