Mejla

Robert Laul

Laul: Ett större hot mot fotbollens trovärdighet finns inte

SPORTBLADET

Så är svensk fotboll av med oskulden för tredje gången.

Första gången var när alla tvingades inse att det förekommer uppgjorda matcher även i Sverige.

Andra när det stod klart att det kunde ske ända uppe i allsvenskan.

Och nu, när det verkar som att också domare på hög nivå är inblandade.

I höstas hölls den första rättegången om matchfixning i Sverige. En 24-årig man stod åtalad vid Jönköpings tingsrätt för grovt givande av muta.

Han friades men målet är överklagat till Göta hovrätt av Johan Lindmarker, åklagare på Riksenheten mot korruption.

Den första rättegången blev vi inte mycket klokare av.

Jag var själv på plats och det var överhuvudtaget en märklig tillställning. Här fanns inget brottsoffer, däremot ett antal spelare och ledare från IFK Värnamo och den åtalade 24-åringen.

Avstängd i två år

Utöver åklagaren var det ingen som var intresserad av att prata om vad som hade hänt de där höstdagarna 2013 när IFK Värnamo fick stryk med 2–0 mot Gais i en match som skulle sluta med just tvåmålsseger enligt beställningen.

Eftersom åklagarsidan aldrig kunde visa att det hade erbjudits några pengar föll åtalet om grovt givande av muta platt.

Det är som sagt överklagat, och 24-åringen är avstängd av Svenska Fotbollförbundet i två år då Disciplinnämnden ansåg att det klarlagt att han åtminstone varit inblandad.

Förundersökningen som låg till grund för ”Värnamo-fallet” är desto mer intressant.

Organiserad brottslighet

Det kan betraktas som en liten handbok hur matchfixning kan fungera och vilka som kan tänkas vara inblandade i det nätverk som härjar i Småland med omnejd i städer som Jönköping, Värnamo, Växjö, Landskrona och Malmö.

Flera personer som misstänks i den nya härvan nämns redan i Värnamo-utredningen. Att döma av den bild jag själv fick när jag granskade den svenska ”matchfixningsscenen” i höstas har polisen slagit till mot de två misstänkta toppnamnen – en 33-åring från Landskrona och en 43-åring från Växjö. Här finns kopplingar till den grova, organiserade brottsligheten.

Bakgrund som klubbledare

43-åringen står också åtalad i ett matchfixningsmål i Norge som går upp i rätten i mars, tillsammans med två andra svenskar.

Så här har jag fått ligan beskriven för mig:

– Det har strukturen av ett företag där någon är vd, en annan är ekonomichef och en tredje är vaktmästare. Framför allt måste det också finnas folk som hjälper till att placera spelen hos olika internationella spelbolag.

Det nu aktuella fallet är unikt på två sätt:

För första gången misstänks domare vara inblandade, och en av dem har dessutom en bakgrund som klubbledare på mellanhög nivå (att domare kan vara ”köpta” kommer knappast som en överraskning för den inbitne supportern men att det blivit polisärende är alltså nytt i Sverige).

Division två-matchen från 2014 har inte fångats upp av Svenska Spel utan ”gått under radarn”, som presschefen Johan Tisell uttrycker det. Det tyder på att Riksenheten mot korruption antingen via tips eller förhör själva kommit myglet på spåren. Det kan i så fall tolkas som att satsningen på att bekämpa matchfixning som inleddes under fjolåret börjar betala sig.

Måste avslöjas och straffas

Som fotbollsälskare hoppas man naturligtvis på det. Ett större hot mot fotbollens trovärdighet finns inte. Det är angeläget att skrupelfria spelare, ledare och domare kan avslöjas och straffas, inte minst av idrottens eget regelverk som har tioåriga avstängingsstraff på förslag.

I dag är två år max vilket är alldeles för lindrigt för den som förstör så mycket för så många.

’SMÅLANDSLIGAN’

MAN, 33 ÅR  ”BOSSEN”

Förekommer i förundersökningen till ”Värnamo”-fallet. Är inte brottmisstänkt där men pekas ut av misstänkte 24-åringen som en ”farlig” person som ”har tips om matcher”. Är tidigare dömd till fängelse för grov misshandel och figurerar i ett antal pågående mål gällande narkotikasmuggling och vapenbrott. Har mer eller mindre tydliga kopplingar till flera av personerna i den här listan.

  Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

MAN, 43 ÅR  ”HUVUDMANNEN”

Förekommer i förundersökningen till ”Värnamo”-fallet men är inte brottmisstänkt där.

Står däremot åtalad i Norge där han misstänks vara en av två huvudmän bakom en spelkupp 2012 där två matcher i norska tredjeligan ska vara fixade. Före detta pokerspelare och bekant med den 33-årige bossen.

  Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

........................................

MAN, 24 ÅR  ”SPRINGPOJKEN”

Avstängd i två år från fotbollsspel av SvFF men friades i Jönköpings tingsrätt från åtalet om grovt givande av muta. Åklagaren har överklagat och målet kommer upp i Göta hovrätt till våren. 24-åringen är misstänkt för att ha försökt få tre spelare i IFK Värnamo att lägga sig mot Gais 2013. Åklagaren beskrev i tingsrättsförhandlingarna 24-åringen som en sorts springpojke, den hyggliga fotbollskillen som tar första kontakten.

  Åtalad i det överklagade ”Värnamo-fallet”.

MAN, 40-ÅRDSÅLDERN  ”DOMAREN 1”

Har kopplingar till 24-årige ”Springpojken” och en bakgrund som klubbledare på mellanhög nivå. Dömde aldrig den aktuella matchen men har anhållits.

Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

MAN, 30-ÅRSÅLDERN  ”DOMAREN 2”

Har dömt matcher så högt upp som i division två, och dömde den aktuella matchen.

  Misstänkt i polisens nya division två-härva från 2014.

MAN, 26 ÅR  ”FÖRE DETTA ELITSPELAREN”

Före detta svensk elitfotbollsspelare som står åtalad för att ha låtit sig mutas i den misstänkte spelkuppen i Norge 2012 när Asker förlorade mot Frigg med 7-1 i norska tredjeligan. Har en koppling till 33-årige bossen via en släkting.

  Åtalad i norska matchfixningsmålet.

MAN, 27 ÅR   ”DIVISION TVÅ-STJÄRNAN”

Står åtalad för att ha låtit sig mutas i den misstänkte spelkuppen i Norge 2012 när Asker förlorade mot Frigg med 7-1 i norska tredjeligan. Kompis med ”Före detta elitspelaren”. I dag har 27-åringen lämnat Norge och gör i stället succé för ett lag i Sverige som nyligen tagit klivet upp i division ett.

  Åtalad i norska matchfixningsmålet.

MAN, 25 ÅR  ”VÄNNEN”

En av tre personer som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med den misslyckade spelkuppen som togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning där en halv miljon kronor satsades på fyra matcher i division ett/två under hösten 2013. Umgås med den 33-årige bossen.

MAN 33 ÅR  ”EGENFÖRETAGAREN”

En av tre personer som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med den misslyckade spelkuppen som togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning där en halv miljon kronor satsades på fyra matcher i division ett/två under hösten 2013. Driver ett företag inom PR och reklam.

MAN 40 ÅR  ”PIZZABAGAREN”

En av tre personer som är misstänkta för grovt bedrägeri i samband med den misslyckade spelkuppen som togs upp i SVT:s Uppdrag Granskning där en halv miljon kronor satsades på fyra matcher i division ett/två under hösten 2013. Har tidigare drivit en pizzeria.

MAN, 27 ÅR  ”LANDSKRONASPELAREN”

Stängdes av från spel 2013 när Landskrona Bois polisanmälde tre misstänka matcher. Har idag lämnat Bois och spelar i en längre division. Matcherna är fortfarande föremål för polisutredning.

MAN, 29 ÅR  ”UPPDRAG GRANSKNING-VITTNET”

Stängdes av från spel 2013 när Landskrona Bois polisanmälde tre misstänka matcher. Flyttade till Kosovo där han nu spelar. Uttalade sig inför dold kamera i SVT:s Uppdrag Granskning och påstod att en match i allsvenskan 2014 varit uppgjord, något som hittills inte gått att belägga.

Sammanställning: Robert Laul

POLISANMÄLDA MATCHER I SVERIGE OCH NORGE 2012-2015

Syrianska Kerburan–Kvarnsveden, division 2 norra Svealand • Halmia-Limhamn Bunkeflo

division 1 södra • Ljungby–Prespa Birlik, division 2 södra Götaland • Eskilsminne–Råslätt,

division 2 västra Götaland • Lund–Kristianstad, division 1 södra • Gunnilse–Kärra, division

3 nordvästra Götaland • Falkenberg–Landskrona, Superettan • Örebro–Landskrona,

Superettan • Brage–Landskrona, Superettan • Gais–Värnamo, Superettan • Jönköp.–Syrianska,

Superettan • Assyriska BK–Tenhult, division 2 västra Götaland • Östsiden–Follo, norska

division 3 • Frigg–Asker, norska division 3 • Lag X–Lag X, division 2 Sverige.

I vissa matcher kan misstanken vara avskriven men att där i stället finns personer som är aktuella i andra utredningar. Basketärenden gäller ett tiotal matcher i svensk basket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Robert Laul

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotboll

Matchfixning