Sportbladet

Danmark slutar resa till Qatar

Av: 

Kristopher Karlsson

SPORTBLADET

Qatar har lockat flera danska landslags och klubblag med gratis träningsläger i landet.

Efter kritik från den danska regeringen meddelar landets fotbollförbundet att man slutar resa till Qatar.

De senaste åren har det danska fotbollförbundet skickat U23-, U18- och U16-landslag till Qatar på träningsläger vid landets toppmoderna Aspire Academy. U23-landslaget har vid sina besök spelat en stor uppvisningsturnering.

Ungdomslandslagens resor är nu över. Efter öppen kritik från landets kultur- och idrottsminister Marianne Jelved mot resorna meddelar fotbollförbundet nu att resorna kommer att upphöra.

Kritiken har till största del handlar om att resorna varit gratis, och att Qatar tagit notan för alla utgifter för att locka de danska landslagen till landet.

”Sätta press”

Det, i kombination med Qatars usla facit vad gäller mänskliga rättigheter, fick Jelved att sätta ned foten.

Det danska fotbollförbundets ordförande Jesper Möller. bekräftar i en kommentar till Ekstrabladet att man tagit till sig av kritiken och nu slutar skicka landslagen.

– Vi talar egentligen inte om en bojkott, om inte regeringen gör det. Men vi är överens om att vi ska sätta maximal press på Qatar. Jag ska även ta upp saken med mina nordiska kollegor och så avvaktar vi förstås Folketingets politiska behandling av frågan, säger Möller.

”Ska säga nej”

Även danska fotbollsklubbar har tidigare nappat på gratisresor till Qatar, däribland FC Köpenhamn och Aalborg. Möller riktar ett råd även till klubbarna.

– Att de ska säga nej som situationen ser ut just nu. Först bör vi hitta en gemensam ställning till dessa inbjudningsturneringar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert: