Wennerholm: Tuffa jobbet för managern: Göra henne folkkär

1 av 8
SPORTBLADET

Är Abeba Aregawi redan avsatt som drottning på damernas 1 500 meter?

Jag misstänker det.

Bilden av en plågad Aregawi bakom en salig Sifan Hassan har jag sett i tre raka tävlingar nu.

Den här gången kostade det ett EM-guld.

Jag var inte direkt förvånad när jag satt där på läktaren och såg Sifan Hassan leka hem den här EM-segern. Jag hade sett henne göra samma sak i Paris Diamond League i början av juli och i skotska Glasgow två veckor senare.

Det var ingen slump. Det var ingen skräll. Den nyblivna holländskan var stor favorit även hos Svenska Spel hemma i Sverige.

En oerhört charmig 21-åring som nästan ber om ursäkt när hon vinner och som till och med fick Abeba Aregawi att skratta på den internationella presskonferensen efteråt.

Det var väl enda gången som den 24-åriga Aregawi log den här dagen. De två tidigare etiopiskorna tillhör samma holländska stall, talar samma språk och har båda hittat sina nya hemländer.

Svårt bygga Aregawis varumärke

Sifan Hassan kom till Holland som 15-årigt flyktingbarn.

Då fanns inga planer på att bli friidrottare, men löpar­talangen kommer med modersmjölken i ett land som Etiopien. Hon höll på att utbilda sig till sjuksköterska när hon ställde upp i ett holländskt halvmaraton och vann direkt.

Resten är historia. På tre år har hon sänkt sitt personbästa på 1 500 meter med drygt 23 sekunder till de 3.57,00 hon toppar världsstatistiken på i år.

Hon är numera älskad i sitt nya hemland där hon blev holländsk medborgare först i november förra året. Det är bara nio månader sedan. Men utvecklingen sedan dess har varit enorm. Världsetta på 1 500 meter och EM-guld i går. Abeba Aregawi har inte samma enorma popularitet hemma i Sverige, trots alla framgångar.

Det är en känslig fråga, men Aregawi gifte sig till sitt svenska medborgarskap och flyttade sedan hem till Etiopien i stort sett i samma stund som hon fick sitt svenska pass i handen.

Hennes svenska ordförråd är minimalt och här i EM har Svenska Friidrottsförbundet tvingats lägga stora pengar för att hyra in en tolk bara för att det ska gå att intervjua henne.

Då är det här en tjej som tjänat flera miljoner de senaste åren på att vara världsetta på 1 500 meter.

Dessutom hade vi vinterns trovärdighetskris och lögnerna kring skilsmässan. Det är svårt att bygga ett varumärke på de premisserna och jag förstår att hennes svenska manager Keith Karlsson har ett av karriärens tuffaste jobb att försöka göra henne folkkär.

Nu blir det ännu svårare när hon inte är samma själv­klara segrare längre.

■ ■ ■

Sifan Hassan kan lura Sverige på ännu ett guld i dag, då hon springer 5 000 meter mot nyblivna svenskan Meraf Bahta. Hassan är etta i Europa även på den distansen. Bahta är tvåa.

Samma ordning i mål. Igen. Jag fruktar det.

■ ■ ■

Jag sa innan EM startade att holländskan Dafne Schippers skulle vara mästerskapets stora stjärna när det hela var över.

Det är hon också.

Största europeiska talangen någonsin

Dubbla guld på 100 och 200 meter och ny världsetta på 200 med sensationella segertiden 22,03. Den är 31 hundradelar under hennes tidigare holländska rekord satt tidigare i sommar. Ingen europeiska har sprungit snabbare sedan 1995 och då talar vi DDR och ett lika dopat Ryssland.

Dafne drömde om att bli en ny Carolina Klüft i sjukamp fram till så sent som för någon månad sedan. Nu tror jag hon får drömma om något annat. Som att bli världens snabbaste kvinna.

Europa har aldrig sett en sådan kvinnlig sprinttalang.

Och hon har nyss fyllt 22. Jag har faktiskt inte sett ett större genombrott sedan en ung Usain Bolt chockade världen med sina dubbla världsrekord vid OS i Peking 2008.

Och alla vet vad som hänt sedan dess.

ARTIKELN HANDLAR OM