Mejla

Johan Garpenlöv

Osannolikt maktskifte

SPORTBLADET

Garpenlöv: Det Skellefteå byggt upp under flertalet år har raserats på en sommar – nu är Växjö laget att slå...

Överlägsna på papperet. Småländskt guldjubel i vår? I alla fall om man ska tro Sportbladets Johan Garpenlöv. ”Det finns inget annat lag som kan mäta sig med Växjös trupp på någon position”, skriver han.Foto

Äntligen är SHL-premiären nära.

Och det blåser en förändringens vind i hockeyn där Växjö tar över från Skellefteå och göra rent hus med både serie- seger och SM-guld.

Jag gillar det jag ser i Växjö, både i organisationen som i spelartruppen.

I går gick jag omkring på SHL:s upptaktsträff på Norra Latin och söp in en skön hockeyatmosfär. Det känns att det endast är en vecka kvar tills festen startar – SHL.

Och lika pampig som Norra Latins arkitektur är – lika frapperande är Skellefteås förändring.

Från mästarlag till något helt annat.

Laget, som dominerat hockeyn de senaste fyra säsongerna, har tappat hela sin stomme och spets under sommaren och genomgått en osannolik förändring.

Det Skellefteå har byggt upp under flertalet år raseras på en sommar och vips har man gått från att vara favorit till en av flera utmanare till SM-guldet.

Det blir inte Skellefteå som spelar SM-final vår, utan Växjö Lakers och Frölunda.

För mig är Växjö laget att slå i vinter och favorit till att vinna både serien och SM-guldet.

Spenderat friskt under sommaren

Hur är det möjligt att ett lag som bildades 1997 och nådde SHL 2011 kan vara favorit till SM-guldet utan att ha vare sig någon historik eller tradition av spel i SHL?

I dag handlar elitidrott mer om pengar och en stark organisation än om tradition och historik och det är Växjö ett lysande exempel på.

Växjös starke man vd Anders Öhman driver Växjö som ett stort väloljat företag där arbetsmiljön är nybyggda och moderna Vida Arena.

Det har medfört att det inte är brist på pengar i Växjö Lakers och det ser vi i årets trupp där sportchef Henrik Evertsson har spenderat friskt under sommaren.

Evertsson gör sin nionde säsong i Växjö och han har funnits med under stora delar av den här fantastiska resan.

Henrik står för kontinuitet på ledarsidan och har gjort ett bra jobb i det tysta där han satt sin prägel på lagbygget.

Sakta men säkert har kvalitén på spelarmaterialet höjts och när jag tittar på årets trupp så finns det inget annat lag i SHL som kan mäta sig med Växjö på någon position.

Målvakter.

Backar.

Forwards.

Klass – rakt igenom.

Lakers har fått behålla sin stomme och uppgraderat laget under sommaren där målvakten Christopher Nilstorp sticker ut bland nyförvärven.

Organisationen har täppt igen den där luckan i målet, där man hade så stora problem i fjol, och där målvakterna kom och gick på löpande band.

Det kommer ge en trygghet i försvarsspelet, som saknades under hela fjolåret.

Växjös tränare Sam Hallam har ett smörgåsbord av toppspelare i sin trupp.

Sam, som är en relativt ung tränare med sina 35 år, gör sin sjätte säsong som huvudtränare.

Blir helt andra krav på Växjö

Det finns ett lugn och tydlighet i Hallams sätt att prata och agera som inger förtroende och respekt. Det visade han på gårdagens upptaktsträff där han höll hov på scenen och lite småkaxigt vägrade att säga vilket lag han trodde skulle vinna SM-guld.

Det gillar jag.

Det är inget snack om att Sam Hallam är en av SHL:s intressantaste tränare, men nu står han inför en tuff uppgift. Det kommer vara helt andra krav på Växjö i vinter.

Att vara favorit, och laget alla vill slå, innebär en mental påfrestning som lätt kan vändas och bli en belastning.

Nu tror jag inte Växjö, eller Sam Hallam, kommer darra för det finns en stabilitet i både organisationen och spelarmaterialet.

Lägg sedan till att man säkrat upp tränaren Sam Hallam för tre nya år och det sänder tydliga signaler och tar bort onödigt energiläckage plus att man får kontinuitet i sin verksamhet som är så viktig i dagens elitidrott.

Växjö, det roligaste som hänt svensk hockey på länge och jag skriver gärna slutspelskrönikor från mörkaste Småland i vår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Av: 

Johan Garpenlöv

Publisert: