Skid-VM i Falun 2015

”Tar ni åtta medaljer tar vi nio – tar ni tio tar vi elva”

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Här är Norges självsäkra svar

Om Sverige tar åtta medaljer tar Norge minst nio.

Det säger vårt grannland, som tycker att de bara tjänar på Charlotte Kallas uppvisning i söndags.

– Ingenting är bättre för de norska åkarna än att se att Charlotte fortsatt kan köra fort på skidor, säger landslagschefen Vidar Löfshus.

Vidar Löfshus
Vidar Löfshus

Norska åkare har dominerat längdsporten i vinter. De har tagit 88 pallplatser i världscupen, att mäta mot Sveriges 11.

Men lagom till mästerskapet ser svenskarna ut att ha vaknat. I söndags gjorde Johan Olsson sin första världscupstart för säsongen och blev femma på 15 kilometer fritt, två platser bakom Marcus Hellner. Ändå överglänstes de båda av Charlotte Kalla som utklassade Marit Björgen och Therese Johaug och vann tiokilometersloppet med mer än en halvminut.

”Vi ska vara bästa nation”

Vidar Löfshus är norsk landslagschef. Han medger att maktförhållandet har jämnats ut något under den senaste veckan, men är ändå förvissad om att hans trupp är starkare än den svenska.

– Vi ska vara bästa nation. Ni har väldigt goda chanser att ta åtta medaljer, men åtta håller inte för att bli bästa nation. Tar ni så många tar vi nio eller tio. Tar ni fler kan vi ta elva eller tolv, säger han.

Kallas superlopp skrämmer inte Löfshus. Han gläds i stället åt att de norska tidningar som under vintern har skrivit av svenskans guldchanser verkar få fel.

Extra tändvätska

Hans främsta åkare har tagit förlusten på rätt sätt, säger han. För Björgen, Johaug och Heidi Weng är näsknäppen nyttig.

– Jag tycker att det var helt fenomenalt för oss. Ingenting är bättre för de norska åkarna än att se att Charlotte fortsatt kan köra fort på skidor. Det gör att de skärper sig extra, säger Löfshus.

Vidar Löfshus har fog för sin optimism. I sin trupp har han världscupledarna på både dam- och herrsidan och Norge har slagit Sverige i sex raka mästerskap. Senaste gången de gulblå var bäst var på OS 2006 i Turin.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT! – 25 miljoner på Stryktipset. Missa inte att skaffa andel i Sportbladets sista minuten-system i jakten på 13 rätt | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skid-VM i Falun 2015

Marit Björgen

Therese Johaug

Johan Olsson

Marcus Hellner

Charlotte Kalla

Skid-VM