Bytte tränare – då vann krislaget direkt

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

avJonas Gustavsson

SPORTBLADET

Krislaget och bottenharvande Sirius bytte tränare – då blev det seger direkt.

Joakim Olsson både kvitterade och avgjorde mot Dalen.

– Nu börjar vi på ett nytt kapitel, nu börjar vi om på nytt, säger Olsson.

Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYR N

Sirius har varit säsongens besvikelse i SSL.

I Sportbladets SSL-enkät inför säsongen pekade spelarna ut laget som årets potentiella överraskningslag, och själva ville man höja ribban. Men i stället har laget harvat i botten hela hösten.

Efter bara två trepoängare på fjorton matcher valde nästjumbon att sparka tränaren Niklas Johansson och plocka in nygamle David Ahlmark i båset.

Ahlmark förde upp Sirius i SSL och ledde också laget till klubbens första slutspel innan han försvann våren 2016.

Med Ahlmark tillbaka i båset vann Sirius direkt, blott fjärde segern i höst, och nu är man bara målskillnad efter AIK ovanför nedflyttningsstrecket.

Joakim Olsson agerade matchhjälte mot Dalen. Han både kvitterade till 4–4 i powerplay och avgjorde sedan på straffar.

– Det var ett ställningskrig där inget av lagen ville gå bort sig, men skönt att ta två poäng till slut. Det var ett steg i rätt riktning för oss, något att bygga på, säger Joakim Olsson.

”Släppt in för mycket”

– Vi har snackat mycket om att nu börjar vi på ett nytt kapitel, nu börjar vi om. Det som har hänt har hänt, nu blickar vi framåt. Vi ska bli starkare som lag, nu gick det vägen och det får gärna fortsätta.

En tränareffekt?

– Vi har träffat David Ahlmark i 24 timmar, så jag vet inte. Han har gett en analys av vad han tycker, hur vi ska ändra och sedan får vi se hur det blir på sikt, men det är en ny röst och han är duktig och kunnig.

Många har frågat sig vad som inte stämt för Sirius i höst och Joakim Olsson pekar framförallt på försvarsspelet.

– Det känns som vi släppt in för enkla mål. Vi ska vara ett lag som det är svårt att göra mål på, men har inte varit det. Mot Dalen släppte vi fyra, det är okej, då ger vi oss förutsättningarna att ta poäng, säger han.

”Ska inte påverka”

Har de ökade förväntningarna påverkat?

– För mig handlar det alltid om att vinna, men det kanske är nytt för andra. Laget var nia ifjol så det vore konstigt att inte höja målsättningen, alla var med på det så det ska inte påverka. Vi kan bara se på oss själva och göra det bättre. Potentialen finns i truppen.

Lever slutspelsdrömmen eller siktar ni i första hand på nytt SSL-avtal?

– Vi pratar bara om en match i taget så får vi se hur långt det räcker.

Joakim Olsson fick sitt offensiva genombrott i AIK ifjol och har fortsatt leverera i år. Han toppar Sirius poängliga med 27 poäng på 15 matcher, och har till och med höjt sitt poängsnitt jämfört med ifjol, från 1,69 till 1,80.

– Det är kul på sitt sätt, även om jag hellre sett att laget tagit fler poäng än att jag gjort massa poäng, säger han.

▪▪▪

Avslutningen i det skånska derbyt mellan Höllviken och Helsingborg blev högdramatiskt.

Helsingborg ledde med 4–2, men Höllviken sköt två mål under de 21 avslutande sekunderna och avgjorde sedan på övertid genom Jacob Gullberg.

ARTIKELN HANDLAR OM