Felix Rosenqvist klar för IndyCar 2019

Kommer att köra Indy 500 i USA

Foto: Tom Maurer-Photography&Artwork 2 / MediaPortal Daimler AG
Felix Rosenqvist klar för IndyCar 2019

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Felix Rosenqvist är klar för IndyCar.

För toppstallet Chip Ganassi Racing.

– Det är det största som hänt i min karriär, säger han.

Den svenske racerföraren har de två senaste säsongerna kört Formula E, där han tagit både pallplatser och segrar. Nu byter han arena.

Till amerikanska IndyCar och ett av de mest framgångsrika teamen i amerikansk motorsporthistoria.

Chip Ganassi Racing.

- Det här är det största som har hänt mig hittills i min karriär och att påstå att jag är exalterad vore en underdrift, säger Felix Rosenqvist.

- Jag har fascinerats av IndyCar så länge jag kan minnas och att få den här chansen tillsammans med Chip Ganassi Racing är en dröm som går i uppfyllelse. Jag är enormt hedrad över att få representera ett av de absolut bästa teamen redan under min debutsäsong och jag kommer att göra allt för att återgälda det förtroendet.

Foto: Felix Racing
Så såg det ut när Felix Rosenqvist testade IndyCar 2017

Felix Rosenqvist klar för IndyCar 2019

Chip Ganassi Racing har vunnit IndyCar-titeln åtta gånger, i fjol tog de hem titeln tillsammans med nya zeeländaren Scott Dixon – som också blir svenskens teamkamrat under 2019. Dixon har vunnit fem titlar i mästerskapet.
- Jag är fullt medveten om att jag har massor att lära mig, men jag kunde inte ha bättre förutsättningar, förklarar Felix Rosenqvist.

– Scott Dixon är den mest framgångsrika IndyCar-föraren i modern tid och att få göra det här med honom vid min sida blir både en enorm utmaning och en fantastisk möjlighet. Jag kommer att ta det steg för steg och jag ser väldigt mycket fram emot det som väntar.

Mästerskapet omfattar 17 lopp, de avgörs i USA och Kanada mellan mars och september. IndyCar tävlar på ovalbanor, traditionella racerbanor och stadsbanor. Årets stora upplevelse blir klassikern Indy 500 som avgörs för 103:e gången på på Indianapolis Motor Speedway i slutet av maj. Det är en tävling som bara en svensk förare har vunnit tidigare, Kenny Bräck 1999.

Bräck körde sedan för Chip Ganassi Racing när han vann finalen av CART World Series 2002.

- Att jag faktiskt ska köra Indy 500 nästa år har nog fortfarande inte sjunkit in, säger Felix Rosenqvist i ett pressmeddelande.

– Det kommer att bli en enorm upplevelse och att stå på startlinjen i ett av toppteamen i det racet känns nästan overkligt. Hela IndyCar-serien utvecklas överlag i en positiv riktning just nu och jag ser detta som precis rätt tillfälle att ta det här otroligt spännande steget.

2016 tävlade Felix Rosenqvist i Indy Light Series, en supportserie till IndyCar. Säsongen startar i St Petersburg, Florida, den 10 mars 2019.

Lista: Sju snabbaste banorna i formel 1 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM