Hoppar för första VM-medaljen på 16 år

Av: 

TT

Peder Fredricson på Christian K. Ikväll hoppar de för svensk medalj i lagfinalen.
Peder Fredricson på Christian K. Ikväll hoppar de för svensk medalj i lagfinalen.

Senast svensk ridsport firade en VM-medalj var i Jerez, Spanien, för 16 år sedan.

Dags igen ikväll?

– Det är därför vi är här, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Efter en del om och men på vägen var finalplatsen till slut hur säker som helst, men först sedan Peder Fredricson på nytt visat varför han är en av världens främsta ryttare. Tack vare den felfria rundan kvalade Sverige in som fyra.

För förbundskaptenen Henrik Ankarcrona var den långa och heta dagen i Mill Spring en mental berg- och dalbana.

– Absolut var det så, men det visade sig också bli som vi sagt, att vi kommer att ha bra rundor och dåliga rundor. Det är så lätt att gräva ned sig för att man får ett par nedslag. Gör man det, tappar man fokus och får negativa tankar.

Brons inom räckhåll

– Det är så många rundor som ska hoppas på svåra banor, inte bara av oss utan även av de andra, och då händer mycket.

Henrik von Eckermann, Malin Baryard Johnsson, Fredrik Jönsson och Peder Fredricson – de hoppar i den ordningen – är bara 2,50 fel bakom Tyskland och bronsmedaljen.

Upp till ledande Schweiz är avståndet över två nedslag och till tvåan USA exakt åtta fel. Det betyder, enkelt förklarat, att Sverige måste ha tre felfria ryttare samtidigt som schweizarnas tre bästa ryttare (det sämsta resultatet räknas bort) samlar på sig nio fel tillsammans.

Då är Sverige förbi.

Inte omöjligt, men knappast troligt sett till att det svenska laget kollektivt hittills bara klarat tre av åtta rundor utan rivningar – och då har Peder Fredricson stått för två. Men både Fredricson och Ankarcrona är övertygade om att samtliga ryttare sitter på hästar med dagsform för felfria rundor.

Medalj är planen

– Jag vet att de andra har förutsättningarna att göra det. Vi har fina hästar som är i form och som hoppar bra, säger Fredricson.

– Det går aldrig att ta ut något i förskott, varken vinst eller förlust. Det är fyra långa rundor kvar, men vi är här för att hoppa om medaljerna. Det har hela tiden varit vår plan, säger Ankarcrona.

Fredricson, trea individuellt med Christian K, fjärmar sig helt från att låta tankarna vandra mot söndag och den individuella finalen.

– Det är faktiskt bara laget jag tänker på, inte individuellt. Det förändrar heller inget. Just nu fokuserar jag på morgondagen. Något annat kan man inte tänka på, sade han efter torsdagskvällens runda.

Bonusen för ett framgångsrikt bidrag till en lyckad laginsats? Då är Fredricsson klar för söndagens final och går in i den som en av de absoluta favoriterna – och med en god chans att ta sin tredje raka mästerskapsmedalj efter OS-silvret och EM-guldet.

Till finalen har även Fredrik Jönsson en klar möjlighet att nå. VM-debutanten kan få en riktigt trevlig fredagskväll om han fortsätter som han inlett med Cold Play.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.