Tränarens kritik: ”Vad i helvete?”

Chockades av filmen på Northug

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Petter Northug hade en usel säsong i fjol.

Inte så konstigt, enligt Norges nye tränare Arild Monsen.

– När jag såg filmerna på Petter tänkte jag: ”Vad i helvete pysslar han med?”, säger Monsen till VG.

Filmerna han syftar på lade Petter Northug själv upp på sina sociala medier under fjolårets försäsong. I dem syntes hur Northug och hans nära vän tillika träningskamrat Chris Jespersen körde stenhårda intervaller på en landsväg i Val Senales, Italien.

Det norska landslaget var på plats samtidigt och körde intervaller i lugnt tempo. Northug – som var där i egen regi – gick nästan på max.

– Vi såg det med egna ögon. Han la ju ut det på Instagram direkt efteråt, säger Arild Monsen till VG.

”Hade aldrig skett”

Förrförra säsongen var Northug nedtränad efter höghöjdslägret i Val Senales och Monsen trodde därför att han skulle ta det lite lugnare i fjol. Men icke. Northug tryckte gasen i botten – något Monsen aldrig hade tillåtit.

– Nej, nej, nej. Absolut inte! Det hade aldrig skett under min ledning, säger han.

Foto: Wold, Ole Martin / TT NYHETSBYRÅN
Arild Monsen

Monsen berättar att han blev närmast chockad när han såg träningsfilmerna på Northug.

– Två till tre videoklipp är kanske för lite för att bilda sig en gedigen uppfattning, men det vi sa till varandra när vi såg filmerna var: ”Vad i helvete pysslar han med?”. Det gällde både Petter och Chris. Det var överraskande att de körde så hårt, säger Monsen.

Erkänner missen

VG har varit i kontakt med Chris Jespersen som i dag erkänner att de körde för hårt.

”Kort sammanfattat kan man konstatera att det var en fullständig miss av oss båda. Där och då kändes det bra, men så här i efterhand råder det ingen tvekan om att det var för tufft”, skriver han i ett sms.

I år är Petter Northug tillbaka i det norska landslaget. Han har återigen haft en problematisk försäsong där han missat flera lopp och läger på grund av att han inte känt sig i fysiskt slag. Men den nye sprinttränaren Arild Monsen är övertygad om att 32-åringen kan komma tillbaka starkt.

– Det är bara att dra ett streck över det som har varit. Petter har en massa rutin, han vet ju vad han egentligen ska göra, säger han.

Idrottarna som tjänar mest 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM