Basket

Wahlberg: Grävde sin egen grav – men än har de inte hoppat ner i den

avMalin Wahlberg

NORRKÖPING. Ett lag kom tillbaka från de döda, det andra grävde sin egen grav. 

Frågan alla ställer sig efter vansinniga vändningen:

Vad var det egentligen som hände? 

Det brukar pratas om att en match kan ha två ansikten. Från och med nu är den sjätte finalen mellan Norrköping Dolphins och BC Luleå prejudikat för det uttrycket. 

Det här var ett sanslöst, svettigt, sensationellt drama – och det var inte bara högsommarvärmen som gjorde att Stadium Arena kokade över. 

BC Luleå satte tonen direkt när Yannick Anzuluni slog en tunnelpass mellan Joakim Kjellboms ben fram till Brandon Rozzell som fick ett bonuskast med sig. Coach Peter Öqvist blev så exalterad att han klev in på planen och gav Anzuluni en high five. 

Norrköping hade svårt att hitta luckor i Luleås försvar och fick inte till skyttet heller. När bortalaget dessutom började sänka treor i den andra perioden såg bensinen ut att vara slut för Dolphins.

Men basket är... basket. Världens mest otroliga och underhållande sport. 

Verkar vara en katt med nio liv...

Norrköping kom ut som ett nytt lag efter pausen och täppte till luckan till minus sju. Men Luleå drog ifrån igen och ledde med 17 poäng när den tredje perioden var så gott som över. 

Matchen var avgjord, guldet klart och krönikan skriven. 

Men Norrköping verkar vara en katt med nio liv, eller en lagmaskin som vägrar ge upp ens om man lever på konstgjord andning, om man så vill. 

Eugene Harris såg med 30 magiska sekunder och nio poäng till att Dolphins fortfarande levde inför sista. 

Resten är historia. 

Dubbla förlängningar och såg många små sekvenser som hade kunnat bli avgörande (Adam Rönnqvists turnover och efterföljande block, Anton Saks helt öppna missade lay up, Joakim Kjellboms två missade straffkast och efterföljande två poäng). 

Men det var Gerry Blakes och Mikael Lindquist insatser i den andra förlängningskvarten som blev det. 

”Vi har fått nytt liv”

Blakes, som slängde bort tre obegripliga passningar tidigt i matchen och sedan satte sig på bänken med hängande huvud, gjorde sex poäng i slutminuterna och bäddade för den vansinniga vändningen.

– Det är inte mänskligt det vi gör, sa Adnan Chuk.

– Vi har fått nytt liv. Det måste kännas risigt för dem, hade de varit fokuserade hade de kunnat stänga det här, sa Joakim Kjellbom.

Norrköping kom tillbaka från de döda, BC Luleå grävde sin egen grav – men än har de inte hoppat ner i den.

Efter förlusten höjde Peter Öqvist, inte för att det behövdes, temperaturen ytterligare genom att slå tillbaka mot Adnan Chuks uttalande och sedan lämna presskonferensen. 

Respektlöst, tycker vissa. Uppfriskande, menar andra. 

Oavsett vilket sida man står på tror jag att alla är överrens – en sjunde, helt avgörande final väntar på fredag mellan Sveriges två bästa och jämnaste lag – bättre än så kan det inte bli.

1 av 8 | Foto: Ola Axman
ARTIKELN HANDLAR OM