Sverige utslaget ur VM – Kina för svåra i semin

avDaniel Sörensen, Mattias Friberg

HALMSTAD/STOCKHOLM. Den kinesiska muren står intakt.

De svenska bordtennisherrarna kunde inte rubba den i VM-semifinalen i Halmstad.

Trots förlusten med 0–3 tar Sverige bronset i detta hemmamästerskap – den första svenska medaljen på 14 år.

Inför ett fullsatt Halmstad Arena stod det svenska bordtennislandslaget för en av de största prövningarna i modern tid. Efter gårdagens bedrift att besegra England med 3–0 i matcher ställdes värdnationen mot storfavoriterna Kina i VM-semifinalen.

Sverige förlorade VM-kvartsfinalen för två år sedan mot just Kina. Det var exakt samma spelare och samma spelordning i dagens semifinal. För två år sedan fick Sverige inget set med sig. Nu vann svenskarna ett set och var nära att ta tre till.

Var nära i tredje set

Mattias Karlsson öppnade sin match mot Ma Long på ett fint sätt och vann de två första bollarna – men sedan kom den kinesiska världssexan tillbaka in i spelet.

1 av 3 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Trots en fin upphämtning i tredje set av Karlsson kunde han inte utmana sin motståndare fullt ut. Till slut förlorade han matchen med 0–3 (6–11, 5–11, 11–13).

– Klart det är bättre (än i kvartsfinalen 2016). Vi är visat att vi är mycket bättre spelare nu än för två år sedan. Vi kan dra lärdom av den här matchen. Det finns en del att jobba på. Det är alltid bra att möta dem i såna här stora matcher. Det är vår första medalj för oss i laget, säger Mattias Karlsson till Sportbladet.

”Numret för stort”

Även i den andra matchen fick Sverige en bra inledning. Kristian Karlsson (rankad 19 i världen) chocköppnade mot världsettan Fan Zhendong och ledde länge första set.

Fan Zhendong lyckades däremot att vinna med 13–11.

Men Kristian Karlsson kom tillbaka. I andra set lät han sin vänsterslägga hamra in boll efter boll, och till slut kunde han knyta näven i luften när han spelade in 11–8.

Efter två starka set av Fan Zhendong skrevs slutsifforna 1–3 (11–13, 11–8, 3–11, 2–11).

– De var numret för stort. De är bäst i världen, men jag hade hoppats på att vi skulle kunna störa dem lite mer än vad vi gjorde. Jag är lite besviken just nu, säger Kristian Karlsson.

Bra drag i Halmstad

I den sista matchen besegrade kinesiska Xu Xin Sveriges Jon Persson i tre raka set. I och med det vann Kina semifinalen med 3–0 och Sveriges otroliga resa i hemma-VM i Halmstad fick ett tråkigt slut.

Spelarna var ändå överväldigade med det stöd de fått i Halmstad.

– Jag rös faktiskt inför andra set för att det var så härligt drag. Det är helt underbart. Det är sånt här man tränar för varje dag, säger Kristian Karlsson.

Vad kan veckan betyda för svensk bordtennis?

– Frågar du mig i morgon kommer jag inte att vara det minsta besviken. Då är jag jätteglad över vad vi har presterat. Vi har tagit ett VM-brons och det kommer vi att ha på cv:et resten av våra liv. Men just nu är det tungt, säger han.

Får ändå en bronsmedalj

Det spelas ingen match om tredjepriset i denna turnering, i stället får de båda semiförlorarna dela på bronset. Det innebär att Sverige tar sin första medalj på 14 år – senast var bronset i Doha 2004.

I den andra semifinalen spelar Tyskland mot Sydkorea.

ARTIKELN HANDLAR OM